Gele hesjes plannen nu ook actie in Vlaanderen, ‘voorlopig geen link met extremistische partijen’

Een protest van de 'gilets jaunes', afgelopen zaterdag in de Franse stad Limoges. © AFP

De gele hesjes-beweging slaat nu ook over naar Vlaanderen. Maandag in Genk en dinsdag in Hasselt wil een besloten Facebookgroep acties voeren. ‘We volgen het op’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

‘Vreedzaam’, zegt oprichter Marko Kleijn maandag in Het Belang van Limburg. ‘Wij willen de burger niet treffen, wel de politici.’

‘Wij zijn het zat als melkkoe gebruikt te worden’, klinkt het in de Facebook-groep, die al een 5.000-tal leden telt. ‘Deze groep is er voor om straks België plat te leggen tot de accijnzen op brandstoffen flink naar beneden gaan. Voor mensen die actief mee willen strijden om dit te verwezenlijken en niet alleen maar schreeuwen op sociale media.’

Kleijn is een Nederlander die al tien jaar in Genk woont en werkt. ‘Waar we actie voeren, houden we nog geheim. Maar het zal vreedzaam zijn door middel van flyers. We willen de politici treffen en niet de burger die zich al blauw betaalt aan pestbelastingen. We zoeken steun. Misschien zullen we maar met 12 à 20 actievoerders op 2 à 3 plekken staan, maar het kan ook veel meer zijn. Het groeit hard.’

‘We volgen het op’, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een reactie op Radio 1. ‘We zien hier en daar berichten opduiken op sociale media. Maar op het terrein zijn er nog geen indicaties dat het ook al gebeurt.’

Volgens Jambon zijn bij het brandstofprotest in ons land enerzijds ‘vreedzame actievoerders’ en anderzijds ‘amokmakers en geweldplegers’ betrokken. Het gaat dan vooral om mensen die bij het gerecht bekend zijn voor gewelddelicten, diefstallen of slagen en verwondingen.

Of er ook politieke motieven achter zitten, is volgens Jambon niet zeker. ‘Een link met extremistische partijen kan ook niet aangetoond worden’, klinkt het.

Na fel protest vorige week en ontsporende situaties in Charleroi afgelopen weekend is het in de nacht van zondag op maandag ‘relatief rustig’ gebleven. Maar de politie blijft waakzaam. ‘Het is niet omdat het één nacht rustiger is, dat het protest voorbij is’, stelt Jambon.

Tekorten verminderen

Het aantal tekorten aan brandstoffen in tankstations is intussen fors verminderd in vergelijking met vorige vrijdag, met uitzondering van Charleroi en de regio rond La Louvière. Dat zegt brandstoffenfederatie Brafco.

Zo is het brandstofdepot van Wierde, bij Namen, volledig vrijgegeven. Het depot was al een tiental dagen geblokkeerd door actievoerders.

Problemen zijn er wel nog aan het brandstofdepot van Feluy, waar nog steeds ‘gele hesjes’ actief zijn rond de site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content