Geïnterneerde mag euthanasie plegen

Frank Van Den Bleeken © Belga

Het ministerie van Justitie heeft ingestemd met de overplaatsing van een geïnterneerde naar het ziekenhuis in het kader van een euthanasieaanvraag. Daar heft het Brusselse hof van beroep akte van genomen.

Het Brusselse hof van beroep heeft akte genomen van het akkoord tussen de geïnterneerde Frank Van Den Bleeken en de minister van Justitie, waarbij die laatste ermee instemde om Van Den Bleeken 48 uur naar een ziekenhuis te laten brengen zodat hij euthanasie kan laten uitvoeren. Het hof zal op 29 september wel nog een arrest uitspreken, maar daarin zal enkel staan dat er een akkoord tussen de partijen is.

‘Ondraaglijk psychisch lijden’

Van Den Bleeken verblijft al 30 jaar lang in de gevangenis omdat hij seksuele misdrijven pleegde. De geïnterneerde krijgt er geen aangepaste behandeling. Drie jaar geleden vroeg de man euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden, maar de Federale Commissie Euthanasie wou pas op die vraag ingaan als alle therapeutische mogelijkheden uitgeput waren.

Nederland beschikt over een instelling voor geïnterneerden waar Van Den Bleeken wel aangepaste hulp zou kunnen krijgen. De man dagvaardde daarop de minister van Justitie in kort geding en vroeg om naar een Nederlandse instelling te worden overgebracht of de kans te krijgen om euthanasie te laten uitvoeren.

Justitie niet bevoegd voor overplaatsing Nederland

Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat de minister niet bevoegd was om te beslissen over een eventuele overplaatsing naar Nederland en wilde meer duidelijkheid over de euthanasievraag.

Uiteindelijke raakte bekend dat Justitie zich akkoord had verklaard om Van Den Bleek naar een ziekenhuis te laten brengen. ‘Zijn behandelende artsen hebben in mei beslist in te stemmen met een euthanasie’, zei de advocaat van de minister. ‘Wij zijn daar in juni van op de hoogte gebracht. Aangezien dat een zuiver medische beslissing is waarover wij ons niet uit te spreken hebben, hebben we ingestemd met de overbrenging naar een ziekenhuis.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content