Geert Bourgeois (N-VA): ‘In 2019 leggen we ons communautaire programma weer op tafel’

© BelgaImage

De N-VA is volgens Geert Bourgeois tegen 2019 opnieuw vragende partij om federale bevoegdheden naar Vlaanderen over te hevelen: ‘Het DNA van onze partij is niet veranderd: wij zijn en blijven een confederalistische partij.’

Trekt de N-VA voor 2019 opnieuw de communautaire kaart trekken?

Bourgeois: Wat mij betreft, komen onze communautaire voorstellen weer op tafel. Als de kiezer het toelaat, uiteraard. Het DNA van onze partij is niet veranderd: wij zijn en blijven een confederalistische partij. En als Vlaams minister-president zie ik elke dag dat ik meer autonomie heel goed kan gebruiken. Al mijn collega’s van de andere regeringspartijen beseffen dat de Vlaamse regering een nog beter beleid zou kunnen voeren als we nog meer eigen bevoegdheden zouden hebben. Ons communautaire programma blijft dus helemaal overeind.

Als Vlaams minister-president zie ik elke dag dat ik meer autonomie heel goed kan gebruiken

Maar in 2014 durfde u niet eens communautaire eisen op tafel te leggen. U wilde vooral meeregeren, zonder de PS. Herhaalt dat zich in 2019 niet nog eens?

Bourgeois: In 2014 kon de N-VA niet anders dan toetreden tot een regering met een sociaaleconomisch programma. De regering-Di Rupo had de grondwet niet voor herziening vatbaar verklaard. En, markanter nog, voor het eerst in de recente geschiedenis was er geen enkele andere Vlaamse partij bereid om communautaire stappen te zetten, behalve de N-VA. Dat was uniek. In 2010 had zelfs Groen een communautair programma. Het was voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en ging daarmee naar de kiezer.

Het hangt toch niet van Groen af?

Bourgeois: Wij zijn in ieder geval vragende partij om een aantal belangrijke bevoegdheden naar Vlaanderen over te hevelen. Maar de N-VA is geen partij die de gewapende revolutie predikt. Een partij moet strategisch handelen. Ik ben al lang de sturm-und-drang voorbij waarbij ik de zaken die ik eigenlijk op lange termijn beoog per se volgende week al wil forceren.

Partner Content