‘Geert Bourgeois is een explosieve situatie aan het creëren’ (Johan Leman)

© Lies Willaert
Ann Peuteman
Ann Peuteman Redactrice bij Knack

‘Het integratiebeleid van Vlaams minister Geert Bourgeois creëert valse verwachtingen die over een paar jaar wel eens voor een explosieve situatie zouden kunnen zorgen’, zegt Johan Leman.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding bestaat twintig jaar. Knack bracht de twee mannen die het centrum in die periode hebben geleid voor het eerst samen: Johan Leman en Jozef De Witte.

Onlangs nog bleek uit een undercoverreportage van het één-programma Volt dat racisme aan discotheken niet bepaald is afgenomen.

Jozef De Witte: In ons land is er massaal basaal racisme aanwezig: een soort van maatschappelijk aanvaarde minimale dosis racisme. Als een zwarte door Kortrijk loopt, zal die bijvoorbeeld automatisch in het Frans worden aangesproken. Want een Vlaming met een zwarte huidskleur? Dat kán niet. Iedereen heeft de mond vol van de zogenaamde nieuwe Vlamingen maar ik vraag me af wanneer die nu eindelijk eens als oude Vlamingen zullen worden aanvaard.

Johan Leman: Aan het begin van de jaren negentig werden migranten in de verkiezingsfolders van sommige partijen nog in djellaba afgebeeld op een vliegend tapijt. Toen hadden de Vlamingen het vooral moeilijk met het idee dat ze ons werk kwamen afnemen. Vandaag klaagt men meer over het feit dat ze zich niet integreren, en dat wordt dan meteen aan de islam gekoppeld. Alsof moslims zich voor alles wat ze doen op de Koran zouden baseren.

Het helpt natuurlijk niet als moslimjongens naar Syrië trekken om er met de rebellen tegen het regime van Assad te gaan vechten.

Leman: Die jongens zijn volledig ingeburgerd. Ze kennen onze gebruiken, ze spreken Nederlands. Als ze toch gaan vechten, doen ze dat dus niet zomaar voor de islam. Het zijn de verontwaardiging en de drang naar avontuur die hen drijven. En ze hebben er ook de leeftijd voor, hè. Je bent jong en je wilt wat.

De Witte: Waarom gaat iemand in Syrië vechten? Omdat iets daar hem aantrekt én omdat iets hier hem afstoot of wegjaagt. Wellicht heeft zo’n jongen het gevoel dat hij zijn identiteit hier niet volledig kan beleven omdat hij door zijn huiskleur niet echt wordt aanvaard.

Wat vindt u van het integratiebeleid van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA)?

De Witte: Wat houdt dat uiteindelijk in? Een initiële inburgeringscursus over onze normen en waarden en Nederlandse les voor burgers van buiten de Europese Unie. Niet veel meer.

Leman: Daar hecht Geert Bourgeois duidelijk veel belang aan, ja. Dat komt dan ook goed over bij de bevolking, want de mensen willen vooral niet dat Vlaanderen verandert. Dus stelt Bourgeois hen gerust en krijgen al die nieuwkomers de illusie dat ze hier aanvaard zullen worden, werk zullen vinden en uiteindelijk Vlaming zullen zijn onder de Vlamingen. Allemaal valse verwachtingen die over een paar jaar wel eens voor een explosieve situatie zouden kunnen zorgen. Vooral omdat de minister de dingen die dringend zouden moeten gebeuren, zoals meer erkenningen voor moskeeën en de organisatie van een opleiding voor imams, gewoon negeert.(AP/MV)

Het volledige interview met Jozef De Witte en Johan Leman vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content