Geert Bourgeois in 11 julitoespraak: ‘Vlaamse regering gaat resoluut voor sterke Vlaamse natie’

Geert Bourgeois © Belga Image

Geert Bourgeois (N-VA) heeft als eerste Vlaams-nationalistische minister-president van Vlaanderen in Kortrijk zijn officiële 11 julitoespraak gehouden. ‘We weten dat er nu geen nieuwe staatshervorming mogelijk is. Dat betekent niet dat uw Vlaamse regering stil zit’, verzekerde hij.

Geert Bourgeois wou in zijn toespraken antwoorden op de vraag of deze Vlaamse regering de belangen van Vlaanderen wel voldoende verdedigt. ‘Ja, deze Vlaamse regering heeft grote ambities voor Vlaanderen. Ja, deze Vlaamse regering gaat resoluut voor een sterke Vlaamse natie. Ja, deze Vlaamse regering stoomt Vlaanderen klaar voor de uitdagingen die ons in 2019 te wachten staan’, zei hij.

Buitenland

De minister-president wees op de ambitie die Vlaanderen in het buitenland heeft, als exportland en op het vlak van onderzoek en cultuur. Maar ook politiek. ‘Binnenkort hebben we een volwaardig ministerie van Buitenlandse Zaken’, zei Bourgeois. ‘Het statuut van onze Vlaamse diplomaten moet beter. Hun rangorde en titulatuur, hun plaats op de diplomatieke lijst moet protocollair recht doen aan het gewicht van de deelstaten’.

Op het vlak van buitenlandse handel heeft de federale overheid enkel een ondersteunende rol. ‘Mijn regering zal niet dulden dat de klok wordt teruggedraaid en dat het federale niveau Vlaamse bevoegdheden usurpeert’, zei de Vlaamse minister-president.

Standaardnederlands

Bourgeois legde ook de nadruk op de samenhang binnen de Vlaamse gemeenschap en van taal. ‘Dat doen we door één publieke cultuur te delen’, zei Bourgeois. ‘Onze publieke cultuur vergt ook een gedeelde taal. Taal verbindt ons allemaal en die taal is het Nederlands.’

‘Voor alle duidelijkheid, vrienden, onze taal is het standaardnederlands, de frisse taal van Thé Lau en Drs P, Willem Elsschot en Tom Lanoye, en niet een tussentaaltje, helaas zo vaak op onze publieke omroep te horen’.

Communautair

De minister-president had nog een aantal communautaire waarschuwingen. ‘Aan de taalgrens laten we niet morrelen. Deze Vlaamse regering zal het kaderverdrag tot bescherming van de nationale minderheden (een oude eis van de Franstalige politieke partijen, omdat dit Franstalige rechten in Vlaanderen zou geven, nvdr) niet goedkeuren’, zei Bourgeois.

Het Brusselse voorstel over de metropolitane gemeenschap zal deze Vlaamse regering ook niet goedkeuren. ‘Deze nieuwe structuur mag niet uitgroeien tot een bedreiging voor de Vlamingen’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content