Geens over begrotingsakkoord: ‘Ook als een muis gebaard is, kan men tevreden zijn’

© Belga
Simon Demeulemeester

Zelfs als de berg maar een muis gebaard heeft, kan men tevreden zijn. Zo reageert minister van Financiën Koen Geens (CD&V) op de kritiek dat het akkoord rond de begroting onvoldoende is.

Zelfs als de berg maar een muis gebaard heeft, kan men tevreden zijn. Zo reageert minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in De Ochtend op VRT-radio op de kritiek dat het akkoord rond de begroting onvoldoende is.

‘In juli hebben we het budget voorbereid, toen deden we een enorme inspanning van 2,4 miljard euro. Nu was minder nodig. De mensen zouden niet tevreden geweest zijn met een tweede berg.’ De regering voert loonlastenverlagingen in voor 160 miljoen euro. Dat is te weinig, klinkt de kritiek.

VOKA: ‘Relanceplan is zoals Higgs-deeltje: nauwelijks merkbaar’

Geens zei dat in totaal 1 miljard uitgegeven is aan relancemaatregelen, ‘dat is niet slecht’. Bij werknemersorganisatie VOKA klinkt echter dat het relanceplan is zoals het Higgs-deeltje, ‘nauwelijks merkbaar’.

Geens somde maatregelen als investeringsaftrekken aan KMO’s en specifieke maatregelen voor sectoren waarin overuren belangrijk zijn, zoals de horeca en de bouw. ‘Een aantal gerichte maatregelen vergemakkelijken investeringen en tewerkstelling. Voor hoeveel tewerkstelling die precies kunnen zorgen, kan ik u niet zeggen.’

‘Wet op concurrentiewet wordt nog aangepakt’

De atmosfeer in de regering was beter dan bij de twee vorige begrotingscontroles, zo suste Geens de discussies tussen regeringsleden in de aanloop van de begrotingscontrole. ‘De discussie tussen (minister van Pensioenen) Alexander De Croo (Open VLD) en (minister van Sociale Zaken) Laurette Onkelinx (PS) ging over de concurrentiewet uit 1996. We zullen die horde nemen. Het belangrijke is dat we in het kader van de relance en de concurrentiekracht die wet zullen aanpakken.’ Uitstel is geen afstel, aldus Geens.

‘Ook over btw hadden we een meningsverschil. De kwestie was of dat nu zo snel moest. We hebben gekozen om nieuwe berekeningen te laten maken en de resultaten daarvan eind oktober te bekijken. We voerden al een lineaire loonlastenverlaging van 400 miljoen euro door. De vraag is of we een btw-verlaging op elektriciteit of energie kunnen uitstellen om die loonlasten te verlagen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content