Geen vergunning meer voor kleine constructies

Vanaf 1 december zal geen vergunning meer nodig zijn voor de aanleg van een zwembad of tuinhuis.

Mensen die een tuinhuis of zwembad willen bouwen, zullen daar vanaf 1 december meestal geen vergunning meer voor nodig hebben.

Dat is een gevolg van besluiten die de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. Ze maken een stedenbouwkundige vergunning voor bepaalde kleine constructies overbodig.

In de plaats komt er voor sommige constructies een meldingsplicht, een nieuwe procedure.

Een melding volstaat voor een aanpassing of uitbreiding bij een
woning van maximaal 40m2, zoals een garage of een veranda. De bouwheer moet de werken twintig dagen voor het begin via een vast formulier melden bij de gemeente.

Maar vrijstaande gebouwen met een maximale oppervlakte van 40m2 zijn daarvan vrijgesteld, zoals tuinhuisjes. Dat geldt ook voor niet-overdekte constructies van maximaal 80m2 (zoals een terras, een zwembad en een vijver).

Bedrijven

De goedgekeurde besluiten voorzien vanaf december ook een belangrijke vereenvoudiging voor bedrijven. Voor hen wordt de zogenaamde enige vergunning ingevoerd.

Daardoor volstaat een melding voor de uitbreiding of verbouwing van bestaande bedrijven in industriegebied als voor de uitbreiding al een milieuvergunning is verleend.

Minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) wijst erop dat het om een administratieve vereenvoudiging gaat, maar dat de nieuwe regels ook zullen leiden tot een versnelling van investeringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content