‘Geen uitkering voor jongeren zonder diploma’ (Jan Denys)

© Getty
Patrick Martens

Arbeidsmarktexpert Jan Denys pleit ervoor om jongeren zonder een diploma secundair onderwijs het recht op een uitkering te weigeren.

De jeugdwerkloosheidscijfers van Eurostat, dat alle gegevens over Europa in statistieken opslaat, liegen er niet om. Griekenland (59 procent) en Spanje (56 procent) voeren de trieste rangschikking aan, gevolgd door Italië en Portugal (38 procent in beide landen). België zit met een jeugdwerkloosheid van 22,5 procent net onder het gemiddelde in de eurozone (24 procent). In Vlaanderen is een op de vijf werklozen jonger dan 25 jaar en steeg de jeugdwerkloosheid in het voorbije jaar met 15 procent.

Waarschuwingen voor ‘een verloren generatie’ zijn echter ‘zwaar overdreven’, meent arbeidsmarktdeskundige en communicatiedirecteur Jan Denys van het hrm-dienstenbedrijf Randstad Denys. Hij is in het algemeen tevreden over de maatregelen van de federale regering tegen jeugdwerkloosheid. Jongeren worden in de beroepsinschakelingstijd (de vroegere wachttijd) meer achter de veren gezeten. In overleg met de gewesten worden 10.000 stageplaatsen in bedrijven georganiseerd. Gerichte lastenverlagingen moeten eveneens helpen.

‘Dat zijn goede ingrepen, behalve de verhoging van het minimumloon voor jongeren. Die doet de arbeidskosten stijgen. Daarvoor is het nu niet het moment’, aldus Denys. ‘Het beste middel tegen jeugdwerkloosheid is nieuwe economisch groei. Essentieel is ook dat zo weinig mogelijk jongeren zonder enige kwalificatie het secundair onderwijs verlaten. Anders zijn ze niet klaar voor de arbeidsmarkt. Daarom stel ik voor dat ze geen recht op een uitkering krijgen zolang ze niet minimaal een diploma, kwalificatie of getuigschrift van gelijk welke opleiding op secundair niveau hebben. Ze kunnen dat ook bereiken met de hulp van de VDAB. Ik ken de kritiek dat de meest kwetsbare jongeren de dupe zullen zijn: voor hen zijn specifieke initiatieven nodig. Het beleid moet zich richten op de gemiddelde jonge werkloze.’ (PM)

Het volledige artikel met de analyse van de jeugdwerkloosheid door Jan Denys vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content