Geen onderscheid meer tussen arbeiders en bedienden

© Belga

De werkgevers, de vakbonden en minister van Werk Monica De Coninck hebben, na circa 28 uur onderhandelen, een compromisvoorstel bereikt over het eenheidsstatuut.

Er is een compromisvoorstel bereikt rond het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Dat hebben vakbonden, werkgevers en minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) na bijna 28 uur onderhandelen bekendgemaakt.

De minister heeft het compromis opgesteld na heen en weer gependel tussen de partijen, tot die akkoord gingen. Nu stapt De Coninck ermee naar de regering.

Zowel vakbondsleiders als werkgeversvertegenwoordigers benadrukken dat het niet om een akkoord onder sociale partners gaat. “Het is een compromis van de minister”, verklaarde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. De Coninck zal het voorstel nu op de regeringstafel gooien.

Water erg diep

Dat het water tussen vakbonden en werkgevers erg diep is, blijkt uit het feit dat ze in de voorbije 28 uur amper bij elkaar zaten. “De minister heeft gependeld tussen de twee”, legt ACV-voorzitter Marc Leemans uit. Hij vindt dat De Coninck “een heel goed parcours heeft gereden”, samen met haar kabinetschef en die van premier Elio Di Rupo (PS).

Het compromis schaft de carensdag (de eerste ziektedag, die bij arbeiders vaak niet werd betaald) af en ook het onderscheid tussen arbeiders en bedienden op vlak van opzegtermijnen wordt weggewerkt, legde minister De Coninck uit.

Die twee zaken moeten van kracht zijn op 1 januari 2014. “En er is afgesproken dat de andere verschillen ook behandeld worden, hopelijk voor 1 januari.” De regering zou ook beschikbare middelen herbestemmen om in compensaties te kunnen voorzien.

‘Veel te technisch’

Gevraagd naar concrete details uit de bereikte compromistekst, krabden de duidelijk vermoeide onderhandelaars zich in het haar. “Erg complex” of “veel te technisch”, luidde het. Unizo-voorman Karel Van Eetvelt gaf wel aan dat de opzegtermijn voor een werknemer met 20 jaar anciënniteit op maximaal 62 weken komt te liggen. Per extra gewerkt jaar komt daar een week opzeg bij.

De reacties bij bonden en werkgevers waren niet bepaald enthousiast. “Dit compromis maakt mij niet gelukkig, maar ook niet verdrietig”, zei Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB. Leemans benadrukte dan weer dat hij het akkoord “niet moet verdedigen”. Voor Van Eetvelt is met een aantal dingen “moeilijk te leven”. Maar hij was wel tevreden dat er nu een tekst klaarligt “die de regering in staat stelt om een oplossing voor het probleem te bereiken”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content