Geen kroon of mantel voor kersverse koning

Koning Filip wordt niet letterlijk gekroond, hij verschijnt in een sober militair uniform. Een groot contrast met zijn Nederlandse collega Willem-Alexander die in een sierlijke mantel op het toneel verscheen.

Geen tierlantijntjes zoals een kroon of mantel bij de troonswisseling. Prins Filip verschijnt in een sober militair uniform. Toch werd één koninklijk symbool van onder het stof gehaald: de troon.

In België beperkt het symbool van de kroon zich tot de afbeelding boven het koninklijke wapenschild, want in werkelijkheid beschikt ons land niet over een echte kroon, schrijft de krant De Standaard.

Monarchieën zoals Nederland, Noorwegen en Zweden bezitten wel een kroon. Toch wordt die niet werkelijk op het hoofd van de vorst geplaatst. We spreken daarom van een inhuldiging en niet van een kroning. In Nederland was een letterlijke kroning van Willem-Alexander in praktijk niet mogelijk geweest. De kroon is namelijk veel te groot en te zwaar voor een gemiddeld hoofd en zou over de oren van de kersverse koning zakken.

Koningsmantel

Ook geen hermelijnen mantel voor Filip. Hij draagt een legeruniform, met een onlangs aangebrachte ster. Die symboliseert de nieuwe rang van koning Filip, namelijk opperbevelhebber van het Belgisch leger. Hij is nu, net als zijn vader, een viersterrengeneraal. Albert behoudt die titel.

Toch is er nog voldoende symboliek aanwezig. Belgen krijgen voor het eerst in twintig jaar opnieuw de koninklijke troon te zien. Het is niet dezelfde waarop Leopold I plaatsnam, want die raakte verwoest in een brand. Filip bestijgt als derde koning de huidige troon.

Filip zal maar enkele minuten plaatsnemen op de troon die overigens vrij groot is. De oorspronkelijke versie werd gemaakt op maat van Leopold I, een erg grote man. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content