Geen fusie van publiek onderwijs

© BELGA

Het idee om al het publieke onderwijs te fusioneren, wordt van tafel geveegd. De commissie die zich over de kwestie boog, stelt vrijwillige associaties tussen overheidsscholen voor. Die scholen zullen echter geen associatie kunnen aangaan met het katholieke onderwijs.

Een commissie van wijzen pleit niet voor een fusie maar voor vrijwillige associaties tussen de scholen van de overheid. Dat meldt de krant De Standaard, die het rapport kon inkijken van de commissie die zich, op vraag van de vorige Vlaamse regering, gebogen heeft over het idee om al het publieke onderwijs te fusioneren. De commissie bestond uit vier wijzen van vier partijen: Robert Voorhamme (SP.A), Matthias Storme (N-VA), Gilbert Van Baelen (Open VLD) en Luc Martens (CD&V).

De commissie vindt een fusie niet wenselijk. ‘Er is geen draagvlak voor bij de betrokkenen.’ In de plaats daarvan stellen de wijzen voor dat scholen regionale associaties aangaan. Het associatiebestuur zou de ‘inrichtende macht’ worden. Steden, gemeenten of provincies worden niet verplicht in een associatie te stappen. Voor het GO! ligt dat anders: als er een associatie is, neemt het er per definitie aan deel.

Aan de andere kant wordt het voor scholen van gemeenten of provincies onmogelijk om een fusie aan te gaan met een vrije – of katholieke – school, aldus de krant. Dat zou namelijk hun neutraliteit schenden. Omgekeerd kan een vrije school wel toetreden tot een officiële associatie, maar zij moet dan wel neutraal worden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content