‘Geen betonstop: er kan nog gebouwd worden, maar anders en elders’

De Vlaamse regering maakt met de goedkeuring van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen een einde aan de ‘verrommeling’ van onze regio. Van de 72.000 hectare die nu nog zijn bestemd als uitbreidingsgebied voor woningen en industrie worden er de komende jaren maar 24.000 meer aangesneden.

.

Vanaf 2040 mag er geen bijkomende ruimte meer worden bebouwd en in 2025 wordt de inname al beperkt tot drie hectare per dag. “Het gaat dus absoluut niet om een betonstop”, benadrukt minister-president Geert Bourgeois donderdag. “Er kan nog worden gebouwd, maar anders en elders. Het gaat om een verkerning en een verdichting.”

Welke gronden de komende jaren worden geschrapt als bouwgebied ligt nog niet vast, maar milieuminister Joke Schauvliege verzekert dat niet het principe “eerst komt, eerst maalt” zal worden gehanteerd.

De reserves zullen evenmin perfect evenwichtig worden gespreid over de provincies. “We gaan slimme keuzes maken en kijken welke gebieden goed zijn gelegen en goed zijn ontsloten”, zegt Schauvliege. “De lokale besturen zullen daar een grote inbreng in hebben.”

Wie op dit moment een bouwgrond heeft, zal die niet zomaar verliezen, verzekert de regering. “Een eigenaar moet minstens zijn opgebouwd kapitaal kunnen behouden”, aldus energieminister Bart Tommelein. “Dat hele verhaal heeft natuurlijk een budgettair plaatje, dat we goed gaan opvolgen.”

De regering heeft op dit moment enkel becijferd wat het zou kosten om iedereen te onteigenen, een bedrag dat niet wordt bekendgemaakt. In realiteit zal gebruik worden gemaakt van tal van andere maatregelen. Zo kunnen gronden worden geruild en kan iemand zijn ongunstig gelegen perceel bijvoorbeeld verkopen aan een projectontwikkelaar die er in de stad een extra verdieping mee mag bouwen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content