Gedetineerden eisen studierechten op

Gevangenis © Istock

Vijf gedetineerden uit de gevangenis van Leuven-Centraal eisen via het vredegerecht hun studierechten op. In mei 2014 werd de maandelijkse tegemoetkoming van 96,72 euro namelijk geschrapt.

Vijf gedetineerden die vastzitten in de gevangenis van Leuven-Centraal eisen via het vredegerecht hun studierechten op. Zij dagvaarden de Belgische staat omdat ze niet langer financiële ondersteuning krijgen bij hun poging om een universitair diploma te halen. De zaak wordt behandeld voor het vredegerecht in Leuven.

Tegemoetkoming geschrapt

In Leuven-Centraal is een vijftiental gedetineerden bezig met universitaire studies en dat ondanks veel beperkingen, vooral op technologisch vlak. Op 8 mei 2014 besliste de Federale Overheidsdienst Justitie om de financiële ondersteuning van de studies van gedetineerden stop te zetten. Wegens besparingen op het budget werd de maandelijkse tegemoetkoming van 96,72 euro geschrapt.

Vijf gedetineerden eisen toch geldelijke steun bij hun studies aan de open universiteit. Zij beweren dat de beslissing ingaat tegen de regelgeving uit 2005, die nooit herroepen werd. De gedetineerden namen geen advocaat en behandelen zelf hun zaak.

Digitale kloof

Studeren in de gevangenis is geen makkelijke opdracht. Gedetineerden hebben geen toegang tot internet of sociale media en beschikken niet over een eigen mailadres. In Leuven-Centraal zijn daar behoorlijk wat klachten over. De technologische race buiten de gevangenis vergroot elke dag de digitale kloof met het leven binnen de muren. “Internetverbinding is nu eenmaal verboden bij wet”, zegt Laurent Sempot, woordvoerder van FOD Justitie. “Toch halen elk jaar een tot twee gedetineerden een universitair diploma, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.”

Bernard Derveaux verdedigt de Belgische staat. “De vergoeding voor gedetineerden wordt jaarlijks bekeken binnen het budget van Justitie. Dat is altijd zo geweest. Begin vorig jaar werd beslist om binnen de besparingen die vergoedingen te schrappen.” Voor de klachten over het gebrek aan ’tools’ verwijst de raadsman naar de wetgeving. “Een eigen mailadres of gsm is niet toegelaten. De vaste telefoon blijft de enige communicatie met de buitenwereld. De nieuwe gevangenis in Beveren voorziet als eerste in een online consultatie maar dan alleen van het eigen strafdossier.”

Schadeclaim

Het dossier dat nu wordt behandeld, bevat nog een tweede element. De gedetineerden vragen de vrederechter om artikel 84 $ 4 van de basiswet te schrappen. Twee van hen werkten in de boekbinderij van Leuven-Centraal die op een bepaald moment opgedoekt werd. Voor de dagen dat ze niet konden werken, eisen ze een schadevergoeding van respectievelijk 113 en 281 euro. De gedetineerden bereiden nog een derde zaak voor: over de dure telefoontarieven in penitentiaire instellingen. Zij kondigen binnen afzienbare tijd een grote schadeclaim aan. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content