GAIA: ‘Leven in landen waar ze verdoofd slachten enkel afvallige moslims?’

Een schaap op de slachtvloer. © Belga
Simon Demeulemeester

Dierenrechtenorganisatie GAIA ‘juicht’ het experiment toe dat Antwerps N-VA-schepen Fons Duchateau wil uitvoeren in het bijzijn van moslimprominenten. Hij wil bewijzen dat verdoofd slachten middels electrocutie wel halal is. GAIA vindt dat islam en dierenwelzijn perfect samen kunnen gaan.

Dierenrechtenorganisatie GAIA staat achter het plan van Antwerps N-VA-schepen van Diversiteit Fons Duchateau om een schaap door middel van een elektrische schok te verdoven, en zo levend – maar zonder lijden – te kunnen slachten.

Duchateau wil dat experiment laten uitvoeren in het bijzijn van enkele prominenten uit de moslimgemeenschap. Hij hoopt hen zo te overtuigen van de techniek, die ook in het buitenland gebruikt wordt.

‘Het gaat om een omkeerbare verdovingsmethode die verenigbaar is met de islamitische slachtgebruiken. De islam en respect voor dierenwelzijn kunnen dus perfect samengaan’, onderschrijft GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de argumenten van Duchateau.

Niet zo bij de moslims die Duchateau uitnodigde. In De Standaard, waarin Duchateau in een opiniestuk zijn idee lanceerde, zegt alvast Nouredine Smaili, de voorzitter van de Moslimexecutieve, dat hij niet komt.

‘Zijn de joden ook uitgenodigd?’

‘Waarom zou ik? Zijn de joden ook uitgenodigd, of zijn het alleen de moslims die verdoofd moeten leren slachten?’ Volgens Smaili is een verdoofd schaap niet halal (conform de islamitsiche voorschriften, red.): ‘Zo simpel is het.’ Hij vraagt meer respect voor ‘de tweede godsdienst van België’.

‘Bij Smaili ontbreekt elke wil tot oplossing’

Michel Vandenbosch
Michel Vandenbosch © Belga

GAIA ‘betreurt’ het antwoord van de Moslimexecutieve. ‘Ik stel vast dat bij de voorzitter elke wil ontbreekt om tot een oplossing te komen. Een oplossing die de legitieme wens van de moslimgemeenschap om het offerfeest waardig te kunnen beleven, kan verzoenen met de legitieme verzuchtingen van de grote meerderheid van de bevolking om de offerdieren niet te doen lijden.’

‘Leven in landen als Indonesië, Jodanië en Maleisië enkel afvallige moslims?’

De dierenrechteorganisatie wijst, net als ook N-VA-minister van Dierenwelzijn Ben Weyts die onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verboden heeft – naar het buitenland. Landen als Maleisië, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië, zo weet GAIA, ‘aanvaarden de import en de consumptie van het vlees van verdoofd geslachte dieren.’

Michel Vandenbosch vraagt retorisch of in die landen – en de Europese waar ook enkel verdoofd wordt geslacht – ‘alleen afvallige moslims leven?’

Illegale slachtingen

Er is door de handhaving van het verbod de vrees dat het aantal illegale slachtingen zal doen toenemen. ‘Daar laat ik me niet door chanteren. Waarom hebben we nog regels als we ze onder druk aan de kant zouden zetten?’ aldus Weyts.

Bedoeling is dat de politie en de inspectie Dierenwelzijn zullen toezien op een correct verloop van het Offerfeest en ook optreden tegen thuisslachtingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content