GAIA herdoopt SP.A tot PVOS (Partij Voor het Onverdoofd Slachten)

Schaap wordt geslacht voor Offerfeest © BELGA

‘SP.A neemt een loopje met de rechtstaat’, reageert dierenrechtenorganisatie GAIA op het voorstel van de socialisten om ook dit jaar het onverdoofd slachten van schapen op tijdelijke slachtvloeren toe te laten.

SP.A-parlementsleden Ingrid Lieten, Güler Turan en Els Robeyns dienden in de Commissie Dierenwelzijn een resolutievoorstel in om ook dit jaar het onverdoofd slachten van schapen (op tijdelijke slachtvloeren) toe te laten. De meerderheid stemde de resolutie weg, Groen onthield zich.

‘Loopje met de rechtstaat’

‘SP.A miskent op flagrante wijze de wet’, reageert dierenrechtenorganisatie GAIA in een persbericht. ‘De partij overlegt blijkbaar enkel met vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap en meer bepaald met fanatieke voorstanders van onverdoofd slachten. Zo negeren de socialisten de belangenbehartigers van het dierenwelzijn’, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Volgens GAIA neemt SP.A een loopje met de rechtstaat, ‘aangezien de Europese verordening uit 2009 ondubbelzinnig het onverdoofd slachten enkel toelaat voor rituele slachtingen, maar dan uitsluitend als ze plaatsvinden in een erkend slachthuis, en nergens anders. Op tijdelijke slachtvloeren mag er wel geslacht worden, maar enkel als de dieren verdoofd zijn.’

Praktische voorbereidingen

‘Minister Weyts zegt al heel lang dat hij met oplossingen zal komen’, zegt initiatiefneemster van de resolutie Ingrid Lieten in De Standaard. ‘Maar er ligt nog altijd niets op tafel.’ Toch liet Weyts in september 2014 al verstaan wat zijn doelstelling was: ‘Vanaf volgend jaar zal onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verboden zijn in Vlaanderen.’

Wachten tot eind mei om dan met een initiatief te komen, wat het plan is van minister Weyts, is volgens SP.A veel te laat. ‘Want de gemeentebesturen moeten dringend hun praktische voorbereidingen opstarten.’ Daarom vragen ze, in elk geval voor de editie van 2015, het bestaande systeem van tijdelijke slachtvloeren te behouden.

Dat GAIA nu hard uithaalt naar SP.A is opmerkelijk. In 2014 mengde de dierenrechtenorganisatie zich nog in de verkiezingscampagne en riep ze Vlamingen op om voor SP.A, N-VA of Groen te stemmen. Reden was toen omdat die partijen de bevoegdheden van dierenwelzijn en landbouw gescheiden wilden houden. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content