Opinie

Tessa Vermeiren

Frieda komt, Sonja gaat

Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Aan het eind van het jaar verdwijnt de Nederlandse Sonja Barend (66) dus voorgoed van het scherm. Uit eigen vrije wil. Het is mooi geweest, zegt de dame die in Nederland de moeder van de talkshow werd genoemd.
In Vlaanderen wordt Frieda Van Wijck (56) in oktober het gezicht van De Laatste Show, de belangrijkste talkshow in onze contreien.

Sonja Barend is een monument waarmee wel elke vrouwelijke Nederlandstalige talkshowhost op een of ander moment zal worden vergeleken.
De felle tante uit de jaren zeventig en tachtig werd met de jaren wat milder. Waar ze vroeger snibbig uit de hoek kon komen, werden de gesprekken de jongste jaren wat ronder. Een teken des tijds allicht.

Frieda Van Wijck zegt van zichzelf dat ze soms wat bot is in haar uitspraken , maar tegelijk geeft ze toe op tijd en stond haar directheid af te remmen.
Dat ze niet tegen gedoe kan, zei ze aan Marijke Libert in een interview. Ik zal niet licht vergeten hoe ze afgelopen seizoen in de Pappenheimers een onbeschofte en domme macho flink op zijn nummer zette. Dit nadat men haar bij het begin van het programma als de “macho” van de nieuwsdienst had aangekondigd.
Waarschijnlijk dacht Frieda op dat moment “jullie kunnen allemaal de boom in”.

Blijkbaar is ze zich aan het geijkte Marc Uytterhoeven-patroon van de Laatste Show-ploeg aan het ontworstelen. Ik zal zeer benieuwd toekijken. Voor de vrouwen die op de sofa terecht komen wordt het misschien toch een verademing, om voor een keer niet als sierstuk of welkome boksbal gebruikt te worden, zoals dat in diverse Woestijnvisprogramma’s met de grootste vanzelfsprekendheid gebeurt.

Sonja Barend en haar team waren tevreden in de jaren tachtig als er bij de slager en de bakker ’s anderendaags over het programma werd gepraat. Benieuwd of Frieda Van Wijck vanaf oktober ’s ochtends over de tong zal gaan bij de eerste kop koffie op kantoor.
Ik supporter alvast voor een van de geestigste televisievrouwen van Vlaanderen. En dat ze het even lang moge volhouden als haar Nederlandse voorbeeld.

Partner Content