Freya Van den Bossche plaatst 30 gemeenten onder curatele

© Belga

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) plaatst dertig gemeenten onder curatele die te weinig inspanningen doen om het afgesproken aantal sociale huur- en sociale koopwoningen te halen.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) plaatst dertig gemeenten onder curatele. Dat meldt dSAvond. De betrokken gemeenten doen te weinig inspanningen om het afgesproken aantal sociale huur- en sociale koopwoningen te halen.

Vlaanderen wil tegen 2023 37.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen, 21.000 sociale koopwoningen en 6.000 sociale kavels. Om dat te halen, kreeg elke gemeente vier jaar geleden een doel opgelegd. Maar niet elke gemeente doet haar best.

Vorig jaar bleek dat 127 van de 308 gemeenten perfect op schema zaten. Een rist andere gemeenten konden een overtuigend plan van aanpak voorleggen. Maar in ruim de helft van de gemeenten was er niet eens zo’n plan.

30 gemeenten blijven tekortschieten

Aan die 156 gemeenten werd bij het aantreden van de nieuwe besturen gevraagd een plan van aanpak te maken. Nu blijkt dat 30 gemeenten nog steeds tekortschieten. Sommigen hebben geen plan (zoals Boortmeerbeek en Keerbergen). Andere hebben een ondermaats plan volgens Van den Bossche: Begijnendijk, De Panne, Diest, Landen, Ranst, Tremelo en Sint-Martens-Latem bijvoorbeeld.

De Vlaamse regering gaat de regie voor de bouw van sociale woningen in die gemeenten in handen nemen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content