“Franstaligen hebben het nog steeds niet door”

© Belga

Volgens Liesbeth Homans (N-VA) hebben de Franstaligen de afgelopen maanden nooit concrete voorstellen op tafel gelegd en hebben ze steevast ‘non’ geantwoord op de Vlaamse voorstellen.

Homans zegt dat zij en haar partij vooral “teleurgesteld” en “moe” zijn na de nieuwe mislukking. De N-VA-politica is vooral scherp voor de Franstaligen. Die hebben volgens haar nog steeds niet begrepen dat het land hervormingen nodig heeft. “In het begin hadden we de hoop dat ze het beseften, maar achteraf is gebleken dat ze het nog niet beseften. Wij hebben heel wat voorstellen op tafel gelegd, maar die voorstellen botsten altijd op een ‘non’ bij de Franstaligen”, aldus Homans in het VRT-programma De Ochtend. Zij ziet “geen openheid” aan Franstalige kant.

Volgens Homans hebben de Franstaligen zelf nooit concrete voorstellen gedaan, maar hebben ze tegelijk wel alle concrete Vlaamse voorstellen afgeschoten. “Soms zei men zelfs al ‘neen’ nog voordat men het voorstel heeft kunnen toelichten”, aldus Homans.

De N-VA-politica meent ook dat de Franstaligen zich “vergist” hebben. “Ze dachten dat de Vlamingen geen ondergrens hadden. Maar die is er wel”.

Homans gelooft ook niet dat de formule met zeven partijen nog succes kan opleveren. “Het verleden heeft aangetoond dat als we nu opnieuw met zeven aan tafel gaan zitten, dat we afstevenen op een mislukking”.

Moedeloos
Ook N-VA-Kamerlid Ben Weyts vindt dat zijn partij genoeg voorstellen heeft gedaan om tot een akkoord te komen. Die werden door de Franstaligen echter altijd op een “non” onthaald, zo zei Weyts woensdagochtend op VRT-radio.

Bij de Franstalige partijen was na het afschieten van de nota-Vande Lanotte door CD&V en de N-VA te horen dat die partijen het initiatief
moesten nemen. Volgens Ben Weyts heeft de N-VA dat ook gedaan. “Wij hebben ook deze week opnieuw een initiatief genomen in een poging om de boel vlot te trekken. Wij hebben voorgesteld om sommige bevoegdheidsoverdrachten van tafel te vegen en dan in ruil dieper in te gaan op een beperkt aantal andere domeinen. Ook dit voorstel is opnieuw afgeketst. Het is om moedeloos van te worden”, aldus Weyts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content