Franse verzetsleider Raymond Aubrac overleden op 97-jarige leeftijd

© Reuters

Raymond Aubrac, één van de laatste levende Franse verzetshelden, is op 97-jarige leeftijd overleden in het militair hospitaal van Val-de-Grâce, in Parijs.

Aubrac, medestichter van de verzetsbeweging “Libération Sud”, was één van de laatste grote namen van het verzet die nog Jean Moulin hadden gekend, de verzetsleider die ijverde voor een eenmaking van de verschillende verzetsbewegingen in Frankrijk.

Aubrac was de laatste overlevende van de verzetsleiders die in juni 1943 door de Gestapo werden opgepakt in Caluire, met Jean Moulin, die toentertijd de Nationale Raad van het Verzet (CNR) leidde. Moulin stierf na martelingen.

Vlucht

Aubracs vrouw Lucie, ook een belangrijke figuur van het verzet, kon hem bevrijden door samen met een groep strijders het gevangenistransport te overvallen. In februari 1944 bereikte het koppel Londen. Lucie overleed in 2007 op 92-jarige leeftijd.

In 1947 en 1950 was Raymond Aubrac getuige à charge tijdens de twee processen van verzetsman René Hardy, die ervan beschuldigd werd dat hij Jean Moulin uitgeleverd had aan de Gestapo. Hardy genoot het voordeel van de twijfel, en werd vrijgesproken.

Legendarisch

Het verhaal van Aubrac werd legendarisch in Frankrijk. Samen met zijn vrouw trok hij naar scholen om over hun ervaringen te vertellen.

Raymond Samuel – zijn echte naam – bleef een zeer actieve burger, en kreeg in februari 2008 nog een staande ovatie vanwege een pleidooi voor de scheiding tussen kerk en staat, tijdens de verkiezingscampagne van de socialistische burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content