Frans Van Daele is officieel kabinetschef koning Filip

Gewezen topdiplomaat Frans Van Daele is benoemd tot kabinetschef van koning Filip.

Wat eerder al werd vermoed, is nu officieel bevestigd door het paleis. Koning Filip heeft baron Frans Van Daele benoemd tot zijn kabinetschef.

Vrij snel na de aankondiging van de troonswisseling werd Frans Van Daele genoemd als opvolger van Jacques van Ypersele de Strihou als kabinetschef van de koning.

Tijdens de feestelijkheden van 21 juli week Van Daele niet van de zijde van koning Filip. Waarnemers beschouwden die prominente aanwezigheid als bevestiging van zijn nakende benoeming.

Als diplomaat verdedigde Van Daele ons land bij een hele hoop internationale instellingen. De laatste jaren was hij kabinetschef bij Europees president Herman Van Rompuy.

Verenigde Naties

Van Daele werd geboren op 24 oktober 1947 in het Nederlandse Oostburg. Hij studeerde filosofie en kunst aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1971 trad hij in dienst bij Buitenlandse Zaken. Van Daele werkte vanaf 1973 achtereenvolgens voor de permanente vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie, voor de ambassade in Athene en opnieuw voor de permanente vertegenwoordiging. In 1984 werd van Daele perswoordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Leo Tindemans (CVP).

Na een periode aan de Belgische ambassade in Rome is van Daele vanaf 1989 plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van België bij de Verenigde Naties in New York. Tussen 1991 en 1992, als België niet-permanent lid is van de VN-Veiligheidsraad, is hij vertegenwoordiger van ons land in de raad.

In 1997, nadat van Daele een tijdlang directeur-generaal politiek was geweest bij Buitenlandse Zaken, werd hij ambassadeur en permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie in Brussel. In die hoedanigheid onderhandelde hij mee aan de Verklaring van Laken, die de basis zal leggen voor het Verdrag van Lissabon.

Herman Van Rompuy

Aan het begin van de jaren 2000 was van Daele Belgisch ambassadeur in de Verenigde Staten. Na enkele jaren als permanente vertegenwoordiger bij de NAVO werd hij in 2007 kabinetschef van minister voor Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V).

Wanneer Herman Van Rompuy in november 2009 Europese Raad voorzit, wordt van Daele zijn kabinetschef. Maar drie jaar later moet hij afscheid nemen omdat hij de leeftijdsgrens van 65 had bereikt. De gewezen topdiplomaat werd nadien nog adviseur bij consultant Deloitte. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content