Francken (N-VA): ‘Belastingplicht Filip is compromis à la belge’

© Belga

Dat de koning binnenkort belastingen moet betalen vindt N-VA-Kamerlid Theo Francken een goede zaak. Toch ziet hij nog een heleboel gemiste kansen.

N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt het een goede zaak dat toekomstig koning Filip ook belastingplichtig wordt. Toch noemt Francken de afspraken van het kernkabinet rond de civiele lijst een ‘compromis à la belge’ met ‘gemiste kansen’. Dat zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Het federale kernkabinet legde de krachtlijnen vast van de civiele lijst, zeg maar de middelen die de staat ter beschikking stelt van het staatshoofd. Er is afgesproken dat toekomstig koning Filip jaarlijks 11,5 miljoen euro zal krijgen. Dat is evenveel als huidig koning Albert II. Maar in tegenstelling tot zijn vader en diens voorgangers zal hij wel btw en accijnzen moeten betalen, wat neerkomt op een matiging van zo’n 700.000 euro.

N-VA-Kamerlid Theo Francken reageert verdeeld. Enerzijds vindt hij het goed dat koning Filip btw en accijnzen zal moeten betalen en dat er een einde komt aan de “pompe défiscalisée” en de “rode diesel” op Laken. Anderzijds ziet de N-VA’er ook een aantal “gemiste kansen”. “Zo wordt hij niet onderworpen aan de personenbelasting en de socialezekerheidsbelasting”, aldus Francken.

Jacht Albert

“Daarnaast draait de Regie der Gebouwen, en dus de belastingbetaler, op voor de energiefactuur van het paleis”, luidt het.

Francken had graag ook nog meer transparantie gekregen. Hij wijst erop dat er naast de civiele lijst van 11,5 miljoen euro nog een hele reeks kosten verbonden zijn aan het paleis. “In totaal gaat het om een bedrag van 30 miljoen euro. Denk onder meer aan de kosten voor de veiligheid, het jacht van koning Albert en de energiefactuur,” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content