Francken heeft weinig begrip voor weigering Geraardsbergen om asielzoekers op te vangen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werkt aan een verplicht spreidingsplan voor de opvang van asielzoekers. Alle 308 Vlaamse gemeenten vangen intussen al vrijwillig asielzoekers op of hebben concrete plannen daartoe, behalve twee: Geraardsbergen en Herstappe.

Dat blijkt uit een rondvraag van De Standaard. Op 20 oktober waren er nog 14 ‘achterblijvers’.

Herstappe is met 89 inwoners de kleinste gemeente van Vlaanderen, maar voor Geraardsbergen (34.000 inwoners) is de situatie anders. Daar weigert burgemeester Guido De Padt (Open VLD) om vrijwillig asielzoekers op te vangen omdat ‘het water ons al aan de lippen staat vanwege de vele leefloners’, zo luidt het in de krant.

‘Emmer is vol’

‘Het is niet zo dat we niets willen doen, maar wij zijn van mening dat je asielzoekers op een goede manier moet kunnen opvangen,’ verduidelijkte De Padt op Radio 1. ‘De emmer is vol en als hij overloopt, dan kun je mensen niet meer op een degelijke en onderbouwde manier opvangen. Wij hebben niet alleen te kampen met leefloongerechtigden, maar hebben ook al erkende vluchtelingen op ons grondgebied.’

Guido De Padt
Guido De Padt© Belga Image

De Padt benadrukt dat hij niet tegen het spreidingsplan van Francken is, maar verwacht meer middelen van de regering. ‘Het moet een solidariteit worden. Elke stad, gemeente en ook elke overheid, zowel de Vlaamse als de federale, moet inspanningen doen, zodat de lasten die nu al op onze schouders rusten, niet groter worden. De overheden zijn almaar meer lasten op onze schouders aan het leggen, het financiële water staat ons boven de lippen. Wij verwachten meer geld en ik vind dat ook maar terecht. Wij doen al heel veel sociale uitgaven en behoren daarin tot de top van Vlaanderen. Veel extra middelen bijsteken is voor ons niet mogelijk’.

Verplicht

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) betreurt de weigering van Geraardsbergen om asielzoekers op te vangen. ‘We moeten dit samen dragen,’ citeert De Standaard zijn woordvoerster. Toch houdt De Padt voet bij stuk. Hij kan rekenen op de steun van partijgenoot en vicepremier Alexander De Croo. ‘Waar je nood aan hebt, is een draaiboek voor de gemeenten. Voor heel veel gemeenten is dit een absoluut nieuwe situatie die zij vroeger niet kenden en ze weten soms niet goed waar ze aan toe zijn’, zo reageerde De Croo voor aanvang van het kernkabinet op vragen over zijn Geraardsbergse partijgenoot.

‘Een draaiboek zou niets oplossen’, reageert Francken echter. ‘Dat is eigenlijk gewoon uitleg over hoe je eraan begint. Dat staat los van de beslissing of je het wil doen.’ Francken heeft weinig begrip voor de weigering van Geraardsbergen. ‘ Zeker als je weet dat gemeenten als Vilvoorde, die het op meerdere fronten moeilijk hebben, wel bereid zijn tot extra inspanningen’, zegt hij. ‘Ik ben er nog niet vaak geweest (in Geraardsbergen, nvdr). Maar vergeleken met Vilvoorde? Ik denk dat dat nog van een andere grootteorde is, eerlijk gezegd.’

De woordvoerster van Francken zei eerder dat het waarschijnlijk is dat er een verplicht spreidingsplan komt. Maar daar is volgens Francken voorlopig nog geen sprake van en hij is ook niet van plan Geraardsbergen te verplichten asielzoekers op te nemen. ‘Het is een vrijwillige oproep’, merkte hij nog op. ‘Dus als hij dat niet wil, dan moet hij dat niet doen. Maar ik mag daar wel mijn mening over hebben, denk ik.’ (Belga/KVDA/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content