Foute attitude nekt veel VDAB-cursisten

VDAB © BELGA

Dat staat te lezen in De Standaard. Zo steeg de afgelopen twee jaar het aantal VDAB-opleidingen dat klaarstoomt tot lasser, wegenwerker of thuisverpleegkundige van 26.427 in 2011 naar 27.231 in 2012. Maar het percentage dat zes maanden na het positief beëindigen van de cursus effectief ook een job versiert, daalt in diezelfde periode echter van 72 procent naar 68,9 procent (van 7.697 personen naar 7.358). Dat bewijzen cijfers van Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), opgevraagd bij de VDAB en het kabinet van Philippe Muyters (N-VA), minister van Werk.

“Een derde maakt geen aansluiting. Dat is veel”, vindt Bothuyne. “Het resultaat moet beter. Ik verwacht van de VDAB meer ambitie en bijkomende ijver om te streven naar de volle honderd procent. Want er zijn meer vacatures dan afgestudeerden.”

Sociale vaardigheden

Twee onderzoekers van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (Hiva) presenteren eind dit jaar voor het eerst de resultaten van een uitgebreide studie. Zo blijkt dat de VDAB-cursist niet altijd even goed voorbereid de zoektocht naar werk aanvat, maar ook attitude vormt een probleem: “De technische kennis van de VDAB-sollicitanten zit snor, maar soms ontbreken de sociale vaardigheden”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria. “Sommigen kunnen niet werken in teamverband, komen stelselmatig te laat, of schofferen klanten. En dat zijn competenties die de VDAB niet aanleert, maar die wel bepalen of iemand al dan niet mag blijven”.

De VDAB aanvaardt de kritiek niet. “Van diegenen die geen opleiding bij ons volgen, vindt slechts 49 procent een job. Een pak minder dan onze cursisten”, countert woordvoerder Bartelijne van den Boogert.(Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content