Formatie: hele dag overdracht van bevoegdheden op tafel

© Belga

Formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen vergaderen de hele dag over het luik overdracht van bevoegdheden.

De bijeenkomst begon omstreeks 10.30 uur en duurt normaal gezien tot ongeveer 18.00 uur. Na de eerste inhoudelijke discussie over Brussel-Halle-Vilvoorde dinsdag, zetten de voorzitters van MR, CD&V, Open VLD, SP.A, CDH, Ecolo en Groen! en PS-vicepremier Laurette Onkelinx zich woensdag aan het dossier bevoegdheidsoverdracht van de staatshervorming.

Sherpa’s mee aan tafel

Di Rupo sprak in zijn nota van een overdracht van bevoegdheden voor een totaal van 17,318 miljard euro. Dat had volgens planning dinsdag al aan bod moeten komen, maar uiteindelijk bleven de formateur en zijn gesprekspartners bij het heikele dossier-BHV.

De voorzitters krijgen woensdag het gezelschap van een zogenaamde sherpa – bijvoorbeeld een kabinetschef – rond de tafel. Die moeten achter hen plaatsnemen. Bij aankomst aan het voorzitterschap van de Kamer legde niemand verklaringen af.

Financieringswet

Intussen ging ook een werkgroep rond de financieringswet aan de slag. Die bijzondere wet regelt de geldstromen tussen de verschillende beleidsniveaus in ons land. De werkgroep met experten – geen politici – kwam dinsdag al samen en komt woensdag opnieuw bijeen.

Er is ook sprake van contacten op expertenniveau over BHV. Dinsdag viel al te horen dat de expert van de formateur bilaterale contacten zou leggen met zijn collega’s bij de betrokken partijen.

Donderdag buigen de onderhandelaars zich over de financieringswet en het luik fiscale autonomie. Vrijdag staat opnieuw BHV op het menu. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content