Fiscus eist monsterbedrag van eurocommissaris Karel De Gucht

© Reuters

De fiscus eist ruim 900.000 euro van Karel De Gucht (Open VLD)Alle gesprekken tussen de belastinginspectie en de eurocommissaris zijn afgebroken. Het proces start op 25 november.

Het was even stil over de belastingzaak tegen Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD). Maar op 25 november belandt de ‘fraudezaak’ in een publieke zitting voor de Gentse rechtbank van eerste aanleg, vernam De Tijd.

Het bezwaarschrift van het echtpaar De Gucht tegen de belastingaanslag van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is afgewezen. Daarom trekken ze nu naar de rechtbank om de aanslag aan te vechten.

Beroepsinkomen

De belastinginspectie eist zo’n 900.000 euro van De Gucht en zijn echtgenote. De aanleiding voor het belastingdossier is een verkoop van aandelen die het echtpaar zo’n 1,2 miljoen euro heeft opgebracht. De fiscus claimt op dat bedrag een belasting als beroepsinkomen, een bijbehorende boete van 50 procent op dat belastingbedrag plus nog eens de rente van de voorbije jaren.

De Gucht heeft de belastingaanslag altijd betwist. Terwijl op 25 november het proces in eerste aanleg begint over de grond van de zaak, zal de week voordien, op 19 november, nog worden gepleit voor het Gentse hof van beroep in een nog lopende procedurekwestie.

Bankgegevens

De advocaten van de eurocommissaris zullen daar nog pleiten dat de BBI nooit de bankrekeningen van het koppel De Gucht had mogen inkijken. Dat is cruciaal. Want dankzij de inzage in de bankgegevens ontdekte de belastinginspectie de betwiste aandelenverkoop uit 2005, waar de zaak nu over gaat. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content