Fiscale discriminatie: Tampons zwaarder belast dan chocolade

© iStock

Belgische vrouwen zijn het slachtoffer van fiscale discriminatie. Tampons en maandverbanden vallen namelijk in de hoogste btw-schijf (21 procent), die van de zogenaamde luxegoederen.

In België zijn vrouwen het slachtoffer van fiscale discriminatie, schrijft De Morgen. Op maandverband en tampons moet namelijk 21 procent btw betaald worden, terwijl condooms in de laagste btw-schijf valt. Daarop betaal je slechts zes procent belasting.

Wereldwijd neemt het protest tegen de belasting van typische vrouwenproducten stevig toe. Onder meer in Ierland en Canada werd onlangs beslist om de hoge belasting af te schaffen. En in de VS trokken vijf vrouwen naar de rechtbank om de staat te verplichten de ‘luxetaks’ af te schaffen.

‘Menstruatie is geen luxe’

Deze discussie waaide ook over naar België. ‘Onze menstruatie is geen luxe’, met die slogan trok de feministische beweging Belges et Culottées in februari een petitie op gang. Hiermee verwijzen ze naar het feit dat het voornamelijk luxeproducten zijn die in de categorie van 21 procent btw vallen. ‘Wat het des te pijnlijker maakt, is dat chocolade en kaviaar (niet echt levensnoodzakelijke producten) wel in de categorie van 6 procent zitten’, bericht De Morgen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert door te stellen dat ‘het gaat om tarieven en uitzonderingen die historisch gegroeid zijn tijdens de vorige regeringen.’ Er bestaat nochtans een Europese richtlijn die lidstaten toelaat 6 procent btw aan te rekenen voor tampons en maandverbanden. Maar België lijkt daar voorlopig geen gebruik van te maken. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content