Fiscale constructies van Rode Duivels in Luxemburg: Van Overveldt belooft onderzoek

Thibaut Courtois © REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Als er Rode Duivels zijn die Belgische rijksinwoners zijn en fiscale constructies hebben in Luxemburg, dan zal de administratie Financiën die tegen het licht houden. Dat zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tijdens het vragenmoment in de Kamer.

Van Overtveldt kreeg tijdens de wekelijkse plenaire zitting in de Kamer een vraag van zijn partijgenoot Peter Dedecker over fiscale constructies van Rode Duivels in Luxemburg. Verschillende kranten melden immers dat onder anderen Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Kevin Mirallas en Divock Origi er met vennootschappen als ‘Thicolux’ en ‘Rojoluk’ van het fiscale gunstregime willen genieten.

‘Het zal fiscaal wel weer legaal zijn, maar is het ook ethisch correct? Ze zijn toch mede opgeleid met belastinggeld,’ aldus Dedecker. ‘Wat gaat u hiermee doen’, wilde hij weten.

‘Nationaliteit telt niet’

De minister repliceerde dat het niet aan de regering is om over individuele gevallen uitspraken te doen. ‘Bovendien zijn de details van de constructies ons op dit moment niet bekend.’

Van Overtveldt preciseerde wel dat de Belgische nationaliteit hebben, geen aanknopingspunt is voor de Belgische inkomstenbelastingen. ‘Het is best mogelijk dat de genoemde spelers geen Belgische rijksinwoners zijn’. Dat wil zeggen dat ze dus ook niet in ons land belastbaar zijn. ‘Enkel de VS hanteren nationaliteit als aanknopingspunt,’ zei hij.

Onderzoek

Mochten er toch Rode Duivels zijn die Belgische rijksinwoners zijn en constructies hebben opgezet in Luxemburg, dan heeft de minister er het ‘volste vertrouwen’ in dat zijn administratie die te gepasten tijde tegen het licht zal houden en toetsen aan de antimisbruikbepaling en de bepalingen rond de kaaimantaks.

Dedecker besloot nog met te zeggen dat onder anderen Vincent Kompany en Timmy Simons voor hem de échte helden zijn. ‘Zij gebruiken hun geld wel in hun geboorteland’.

Herlees onze liveblog van het Kamerdebat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content