Filip Dewinter ontstemd: ‘Van Grieken handelt tegen partijstatuten’

© Belga

Anke Vandermeersch is door Vlaams Belang uit het partijbestuur gezet. Dat gebeurde na het bezoek van een aantal prominente leden van de partij aan het neonazistische Gouden Dageraad in Griekenland. Filip Dewinter is terechtgewezen. ‘Ik ben teleurgesteld in mijn partijbestuur’, zegt hij.

Vlaams Belang schrapt Anke Van dermeersch als lid van het partijbestuur en vervangt haar als gemeenschapssenator. De partij neemt die beslissing na het bezoek dat ze samen met Filip Dewinter, Jan Penris en Frank Creyelman bracht aan de Griekse partij Gouden Dageraad. “Met een dergelijk bezoek kan je enkel in je eigen voet schieten”, zei voorzitter Tom Van Grieken zaterdag.

De partijleden reisden afgelopen week naar Griekenland om er de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen. Op foto’s en berichten op sociale media was te zien dat de Vlaams Belangers ook een ontmoeting hadden met leden van Gouden Dageraad en dat Dewinter zelfs een toespraak hield op een bijeenkomst van die partij.

Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch.

Voorzitter Tom Van Grieken riep een speciale vergadering van het partijbestuur samen om zich over de kwestie te buigen. Daar werd beslist dat de drie betrokken parlementsleden officieel worden terechtgewezen.

Ze mogen geen politieke buitenlandse contacten meer onderhouden zonder mandaat van de voorzitter of van het partijbestuur.

Van de delegatie die naar Griekenland reisde was Anke Van dermeersch de enige die in het partijbestuur zetelde. Omdat het orgaan enkel eendrachtig beslissingen kan nemen, werd ze uit die functie ontheven. “Daarnaast verliest ze ook haar zetel als gemeenschapssenator omdat ze onder die titel heeft gesproken in Griekenland”, zegt voorzitter Van Grieken.

Ze blijft wel Vlaams parlementslid. Penris en Dewinter blijven Kamerlid. De partij kan hen die zetel ook niet ontnemen als ze dat zou willen. “Hiermee is het incident gesloten”, besluit Van Grieken.

Dewinter: ‘Ontgoocheld in partijbestuur’

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken heeft tegen de statuten van de partij gehandeld. Dat zegt Kamerlid Filip Dewinter na de blaam die hij en enkele andere parlementsleden zondag kregen. “Niemand is gehoord, niemand heeft de kans gehad om zich te verdedigen. Dat is zeer ongebruikelijk.”

.

Filip Dewinter op de foto met Gouden Dageraad
Filip Dewinter op de foto met Gouden Dageraad© Twitter

Filip Dewinter reageert zeer ontstemd. “We hebben in Griekenland bijvoorbeeld ook contacten gehad met de christendemocratische partij en met een communistische burgemeester, maar daar wordt niet over gesproken”, stelt hij. “Gouden Dageraad hebben we inderdaad zelf gecontacteerd, dat is immers derde grootste partij van het land, waarna zij mij hebben gevraagd om te speechen.”

Het Kamerlid heeft naar eigen zeggen ook zijn bedenkingen bij Gouden Dageraad. “Ik vind die partij ruw, extreem en in sommige gevallen onverantwoord. Ze zijn veel extremer dan wij en ik hou er dan ook afstand van, omdat ik weet wie die mensen zijn”, aldus de Antwerpenaar.

Dat hij zich liet fotograferen voor de vlag van de partij – die gelijkenissen heeft met een hakenkruis – vindt Dewinter geen probleem. “Het gaat om een oud Grieks symbool dat je daar op elke pot, op elke muur en op elke scherf vindt. Bovendien, als je met een communist spreekt weet je ook dat er een hamer en een sikkel op zijn bureau zal staan, dat is ook geen vrolijk symbool.” Dewinter rekent erop dat hij komende week alsnog zal worden gehoord door de partijtop. (Belga)

Partner Content