Federale regering wil sociaal verlof flexibeler maken

Nahima Lanjri. © BelgaImage

Alle regeringspartijen zijn ervoor gewonnen om sociaal verlof – zoals ouderschapsverlof, zorgverlof en palliatief verlof – flexibeler te maken. Zo moet het mogelijk zijn om afwisselend een week thuis te blijven en een week fulltime te werken, schrijft Het Laatste Nieuws en staat vrijdag ook in De Morgen.

‘Neem je bijvoorbeeld halftijds ouderschapsverlof, dan moet je gedurende minstens twee maanden week na week halftijds thuisblijven’, zegt N-VA-Kamerlid Jan Spooren. ‘Je kan niet een week deeltijds werken en de week erna voltijds.’

Dat principe geldt ook voor de andere sociale verloven. ‘Maar ouders die een co-ouderschapsregeling hebben met hun ex, kunnen erbij gebaat zijn om de week dat ze de kinderen hebben thuis te zijn en de week zonder de kinderen voltijds te werken’, klinkt het.

Een wetsvoorstel moet daar een mouw aanpassen en ervoor zorgen dat er binnen dezelfde maand met verlofdagen wordt geschoven. Dat zou wel enkel kunnen in overleg met de werkgever en dus niet kunnen worden geëist. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri heeft al een gelijkaardig wetsvoorstel ingediend en wil er samen met Jan Spooren werk van maken. En ook Open Vld en MR zien heil in een flexibelere regeling van de sociale verloven.

Partner Content