Federale begroting: regering krijgt vertrouwen van de Kamer na marathondebat

© Belga Image

De federale regering heeft donderdagavond het vertrouwen gekregen van de Kamer met 81 stemmen voor van de meerderheid en 59 tegenstemmen van de oppositie. Dat gebeurde na een marathondebat dat woensdag om 10 uur van start ging en dus zowat 34 uur in beslag nam.

De voorbije dagen discussieerde de Kamer over de beleidsverklaring van de premier. Die gaf de grote lijnen weer van het beleid voor het komende politieke jaar, waarvoor de regering overeenstemming bereikte tijdens het voorgaande begrotingsconclaaf.

Tijdens het afsluitende themadebat benadrukten Sander Loones (N-VA) en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) dat ze de begrotingsoefening ongeloofwaardig vinden. ‘Opgeblazen bedragen’, ‘zeepbellen’ en ‘belastingsregering’ waren maar enkele van de termen die tijdens hun respectieve tussenkomsten vielen.

Volgens staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) is met de begrotingsoefening de weg naar het budgettair herstel echter ingeslagen. Voor haar is dat herstel de manier om de staatsschuld onder controle te houden. ‘Als we die niet onder de knoet houden, zal de staatsschuld ons onder de knoet krijgen.’ De staatssecretaris merkte nog op dat de staatsschuld voor de start van de regering richting 120 procent van het bbp ging. ‘Dat scenario is afgewend.’

Partner Content