Federaal parket: ‘Schutter bij Joods Museum handelde vanuit terroristisch oogpunt’

De federale politie heeft drie videofilms en twee stilstaande beelden verspreid van de dader van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel. © Belga

De dader die zaterdagnamiddag drie personen doodschoot en een vierde zwaar verwondde in het Joods Museum, op de Brusselse Zavel, handelde waarschijnlijk vanuit terroristisch oogpunt, aldus het federaal parket.

De dader die zaterdagnamiddag drie personen doodschoot en een vierde zwaar verwondde in het Joods Museum, op de Brusselse Zavel, handelde waarschijnlijk vanuit terroristisch oogpunt. Dat meldt het federaal parket. Daarom is een bijkomende onderzoeksrechter gevat die gespecialiseerd is in terrorisme-dossiers. Intussen zijn verschillende duizenden uren aan beeldmateriaal in beslag genomen voor analyse. Er wordt ook intensief internationaal samengewerkt in het onderzoek naar de dader.

Dossier geopend bij Interfederaal Gelijkekansencentrum

Intussen heeft het Interfederaal Gelijkekansencentrum een dossier geopend over de schietpartij. Het Centrum bereidt ook stappen voor om zich burgerlijke partij te stellen in deze zaak. Dat heeft het Gelijkekansencentrum in een persbericht bekendgemaakt.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft de wettelijke mogelijkheid om in rechte op te treden op basis van de Antiracismewet, de Antidiscriminatiewet en de Negationismewet. In principe doet het Centrum dat alleen wanneer de feiten bijzonder ernstig zijn, of wanneer de zaak een belangrijk maatschappelijk belang heeft.

In 2013 kreeg het Centrum 85 meldingen over antisemitisme en/of negationisme. Op basis van die meldingen opende het Centrum 50 dossiers. In 33 dossiers waren er voldoende indicaties om van een strafrechtelijke inbreuk te spreken. Het jongste jaarverslag van het Gelijkekansencentrum bevestigt dat antisemitisme een erg aanwezige vorm van onverdraagzaamheid blijft. Onderzoek van het Europees Bureau voor de Grondrechten wees in november 2013 in dezelfde richting, toen het de diepe bezorgdheid blootlegde bij de in ons land wonende Joden.

Duitse Joden

De voorzitter van de Joodse gemeenschap in Duitsland heeft de doorbraak van extreemrechtse partijen bij de de Europese verkiezingen veroordeeld. Hij vroeg de democraten om een dam op te werpen tegen deze krachten en de Europese waarden te verdedigen.

Dieter Graumann, voorzitter van de Raad van Joden in Duitsland, noemde de resultaten van extreemrechtse partijen “schokkend” en stelde in een persbericht: “De democratische partijen moeten dit soort ideeën bestrijden en de Europese waarden verdedigen.” “Racisme en antisemitisme mogen nooit een onderkomen vinden in ons gemeenschappelijke Europese huis. Deze uitslag verplicht ons ertoe dit op de meest ondubbelzinnige manier duidelijk te maken”, zei de woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Duitsland. Hij zei ook dat “het spook van het antisemitisme” weer een “brutale realiteit” is geworden na de aanslag op het Joodse Museum in Brussel.

Rouwregister

Het Joods Museum in Brussel, heeft een online rouwregister geopend. Iedereen die dat wil, kan via het rouwregister zijn steun betuigen aan de familie en de naasten van de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de schietpartij aan de Zavel in Brussel. Het museum verklaarde dat zondag heel wat steunbetuigingen van over de hele wereld werden geuit.

Bij de schietpartij op de Zavel in Brussel werden drie mensen gedood en een vierde levensgevaarlijk verwond. De dader is nog altijd voortvluchtig. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content