Federaal parket: gevonden lichaam is dat van Jürgen Conings, autopsie moet doodsoorzaak bevestigen

Politieagenten valk bij de plaats waar het levenloos lichaam van Jürgen Conings werd gevonden. © belga

Het lichaam van de vermiste militair en terreurverdachte Jürgen Conings is gevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Dat heeft het parket zondagavond bevestigd. ‘Naar alle waarschijnlijkheid’, meldt het parket, gaat het om zelfdoding met een vuurwapen maar een autopsie moet daarover definitief uitsluitsel brengen.

Parketwoordvoerder Ann Lukowiak bevestigde zondagavond aan VRT NWS dat het lichaam dat zondagmorgen gevonden werd wel degelijk het lichaam van Jürgen Conings is.

Later meldde federaal procureur Frédéric Van Leeuw dat zondagnacht en maandagochtend een autopsie wordt uitgevoerd, maar dat het ‘naar alle waarschijnlijkheid’ om zelfdoding door middel van een vuurwapen gaat. Er is nog niet geweten hoelang het lichaam in het bos lag.

Het parket zal maandagnamiddag, als de resultaten van de autopsie binnen zijn, meer uitleg verstrekken.

Het was burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) van Maaseik die zondagmorgen tijdens het moutainbiken een levenloos lichaam opgemerkt had, nadat hij een scherpe lijkgeur had waargenomen.

‘Ik dacht onmiddellijk aan Jürgen Conings en heb de politie verwittigd. Zij hebben het lijk gevonden. Ik ben zelf niet tot bij het lijk geweest’, aldus Tollenaere in een reactie aan VRT NWS.

Een jager verklaarde later zondagmorgen rond 9.30 uur een geur waargenomen te hebben, toen hij zich in het Dilserbos verplaatste op zijn E-MTB. Kort voor de middag ging de man terug in de omgeving kijken om te zien of het geen aangeschoten everzwijn of ree betrof. Maar dat bleek niet het geval. Hij stootte aan een boom op het stoffelijk overschot van Jürgen Conings. De persoon met baard droeg zwarte kleding. Voorts had hij volgens de jager een riotgun bij, een handvuurwapen 5.7, een bijl, een zakmes en munitie.

150 meter van doorzocht gebied

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters heeft aan het persagentschap Belga laten weten dat de locatie waar het lichaam van Coninx gevonden werd, niet binnen de zone valt waar in de eerste week na de verdwijning massaal werd gezocht. Volgens procureur Van Leeuw bevond het lichaam zich op 150 meter van het doorzocht gebied. Die zoektocht heeft Defensie 650.000 euro gekost, bleek deze week in de Kamercommissie.

Met de vondst van Conings komt er een einde aan een wekenlange klopjacht in het Nationaal Park Hoge Kempen. Uiteindelijk bleek Conings om het leven te zijn gekomen op enkele kilometers op de plek waar zijn Audi Q5 stond, en later de plaats waar een rugzak van de militair gevonden werd waarin proviand, munitie en medicatie zat.

Beroepsmilitair Jürgen Conings vertrok halfweg mei uit de kazerne van Leopoldsburg met een arsenaal aan zware wapens en was sindsdien spoorloos. Conings had via brieven bedreigingen geuit aan politici en virologen, onder wie Marc Van Ranst, die daarop uit veiligheidsoverwegingen met zijn gezin naar een safehouse trok.

‘Geen imminente dreiging meer’

Een woordvoerder van het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) heeft intussen gemeld dat er ‘op basis van de nieuwe beschikbare informatie in het onderzoek geen imminente dreiging meer is.’

Voor de voortvluchtige, gewapende militair zelf had het OCAD het dreigingsniveau de voorbije weken op 4 gezet, het hoogste niveau. Het verhogen van het zogenaamde ‘punctuele’ dreigingsniveau – voor specifieke evenementen of personen – was nodig omdat er aanwijzingen waren voor concrete plannen. Zo zou Conings een aanslag hebben willen plegen op viroloog Marc Van Ranst of een moskee. Conings was de eerste Belgische militair die op de OCAD-lijst van terreurverdachten terechtgekomen is.

Marc Van Ranst weer thuis

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is opnieuw thuis, bevestigde hij zondagavond. Na de bedreigingen van Conings moest Van Ranst, samen met zijn gezin, vijf weken in een safehouse verblijven.

Zijn beveiliging is afgebouwd en overgelaten aan de lokale politie. Of de dreiging nu geheel geweken is, is nog aan OCAD om te evalueren. ‘Ik ben opgelucht’, reageerde Van Ranst eerder al, ‘maar voor mij is deze periode na twee weken vergeten. Voor de kinderen en familie van Conings is dit blijvend. Voor hen is dit blijvend.’

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content