Factcheck: Nee, deze ‘satellietfoto’ toont niet de explosie in Beiroet

Brecht Castel

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Volgens een Vlaamse vrouw zou de explosie in Beiroet op 4 augustus te zien geweest zijn vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS. Het bewijs daarvoor blijkt een beeld uit een filmpje van Discovery Channel dat de potentiële impact van de inslag van een planetoïde toont.

Op 5 augustus, een dag na de zware explosie in de haven van Beiroet, plaatst een Vlaamse vrouw een bericht op Facebook met de tekst ‘ontploffing Beiroet vanuit ISS-station’. Het beeld bij het bericht toont een deel van de aardbol met een spectaculaire vuurbal. Het bericht wordt 133 keer gedeeld en bereikt zo 26.000 mensen.

Lees telkens verder onder de afbeeldingen

Factcheck: Nee, deze 'satellietfoto' toont niet de explosie in Beiroet
© Facebook

Zien we hier effectief Libanon, het land waar de explosie plaatsvond?

We zoeken de locatie van het afgebeelde gebied via Google Earth.

Factcheck: Nee, deze 'satellietfoto' toont niet de explosie in Beiroet
© Facebook/Google Earth

De afbeelding uit Google Earth (onder) toont het Koreaanse schiereiland en Japan. Dat lijkt overeen te komen met de afbeelding op Facebook (boven). We zien dus wellicht een deel van de Stille Oceaan, terwijl Libanon aan de Middellandse Zee ligt.

We laden de afbeelding op via Google Images.

Factcheck: Nee, deze 'satellietfoto' toont niet de explosie in Beiroet
© Google Images

Een aan deze afbeelding gelinkte zoekterm is volgens de zoekmachine ‘hoe ziet een asteroïde eruit’. We komen uit bij een video op YouTube.

Factcheck: Nee, deze 'satellietfoto' toont niet de explosie in Beiroet
© YouTube

In die video zien we na 1 minuut en 8 seconden het exacte beeld dat zogezegd de explosie in Beiroet vanuit het ISS moet voorstellen. De video werd gemaakt in opdracht van het Amerikaanse televisienetwerk Discovery Channel. Het filmpje toont welke impact de inslag van een planetoïde met een diameter van 500 kilometer zou hebben bij een inslag op de aarde.

Volgense de Britse krant The Sun dateert de animatie uit 2008, maar dat klopt niet. De animatie werd al in 2005 gebruikt in de zesdelige documentairereeks Miracle Planet over het ontstaan van de aarde en het leven op onze planeet.

De Vlaamse vrouw die de afbeelding op Facebook plaatste, konden we niet bereiken.

Conclusie

De afbeelding is geen satellietbeeld, maar een beeld uit een computeranimatie. Bovendien toont het geen explosie in Beiroet, maar de potentiële gevolgen van de inslag van een planetoïde in de Stille Oceaan. We beoordelen dit bericht daarom als onwaar.

BRONNEN

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 18 augustus 2020.

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien? Stuur uw vraag met exacte bronvermelding van het citaat naar factcheck@knack.be

*Bijgewerkt op 09/10/2020 om 13:30 om dit kader toe te voegen.

Partner Content