Brecht Castel

Op Facebook circuleert reclame voor een site die waarschuwt voor wereldoverheersing in het kader van de coronacrisis. Die advertentie gebruikt een vermeende uitspraak van Hermann Göring. We konden deze uitspraak echter nergens terugvinden.

Wie onderhoudsgeld stuurt naar een familielid in het buitenland, kan dat in België van zijn belastingen aftrekken. Zo kan je geld naar Marokko sturen, het zelf terughalen en op die manier makkelijk belastingfraude plegen, zegt een populaire Facebookpost. Dat klopt echter niet: voor de fiscale aftrek gelden strikte voorwaarden en bovendien betaal je in principe bedrijfsvoorheffing op onderhoudsgeld dat naar het buitenland gaat.

Karin Eeckhout

Op Facebook circuleert een filmpje van een Joodse begrafenisstoet. De persoon die het deelde beweert dat de coronamaatregelen niet zouden gelden voor de Joodse gemeenschap, die daarbij bovendien politiebescherming zou krijgen. Uit het beeldfragment kan worden opgemaakt dat niet alle maatregelen werden nageleefd tijdens deze stoet, maar niet dat de politie er niet tegen zou optreden.

Brecht Castel

Een hoax over persmanipulatie doet de ronde in België. Media zouden dezelfde foto van een overleden jongen gebruiken om te berichten over coronaoverlijdens in drie verschillende landen. De oorzaak van de verwarring (en de complottheorie) blijkt een screenshot te zijn van een zoekopdracht in Google Afbeeldingen.

Brecht Castel

In een video op sociale media klaagt Vlaams Belangpoliticus Filip Dewinter aan dat er 12 ton cocaïne in een onbewaakte loods in de Antwerpse haven zou liggen. De douane bevestigt dat de drugs op het moment dat de video werd opgenomen in de loods aanwezig waren, maar 'betreurt ten zeerste dat zulke gevoelige informatie in de openbaarheid werd gebracht'. Volgens de douane is er ook wel degelijk bewaking aanwezig, wat Dewinter achteraf gedeeltelijk toegeeft. De drugs zijn intussen vernietigd.