Brecht Castel

Mediamarkt, Colruyt en Aldi zouden waardebonnen weggeven van 140 euro. Berichten met die informatie circuleren de laatste weken op Facebook. Het blijkt om phishing te gaan: cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens en bankgegevens te stelen.

Een gedicht over thuisblijven tijdens een pandemie circuleert op sociale media met de boodschap dat 'de geschiedenis zich herhaalt'. De tekst zou geschreven zijn in 1869 of tijdens de Spaanse Griep in 1919. In werkelijkheid schreef een Amerikaanse het vers in maart 2020.

Karin Eeckhout

Volgens een vaak gedeeld bericht op Facebook zou de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich hebben laten foppen door de Tanzaniaanse president John Magufuli. Die zou stalen van dieren en vruchten hebben opgestuurd naar de WHO, die enkele van die monsters positief testte. Dat klopt niet.

Brecht Castel

Wereldwijd circuleert op sociale media een grafiek over criminaliteit in de Verenigde Staten. Op het eerste gezicht lijkt misdaad gepleegd door zwarten met witten als slachtoffer het grootste probleem. Maar de makers van de grafiek laten belangrijke cijfers bewust buiten beeld.

Op Facebook circuleert een foto van kleuters op een speelplaats, afgezonderd van elkaar in met krijt afgebakende zones. De foto werd gemaakt in een Franse school en lokt verontwaardiging en ongeloof uit, maar het verhaal erachter is genuanceerder dan de Facebookposts doen vermoeden.