Karin Eeckhout

Een Facebookgebruiker klaagt over de drukte in een Oostendse winkelstraat vorig weekend, en wil zijn bekommernis kracht bijzetten met twee foto's uit Het Laatste Nieuws. Uit een analyse van de foto's blijkt echter dat er voldoende ruimte was om de afstandsregels te respecteren.

Karin Eeckhout

Facebookberichten waarschuwen: mensen of honden die met de reuzenberenklauw in contact komen, kunnen ernstige brandwonden oplopen. Experts bevestigen dat voorzichtigheid geboden is, al willen ze het risico niet overschatten. 'Om zware symptomen te ontwikkelen moet de huid in aanraking komen met het sap van de plant én met direct zonlicht.'

Karin Eeckhout

Volgens een Facebookbericht dat viraal gaat, zouden autodieven een nieuwe truc met een plastic fles hebben bedacht. De politie heeft geen weet van diefstallen volgens die 'nieuwe' methode. Het blijkt te gaan om een hoax die jaren geleden al de ronde deed op sociale media in Frankrijk en de V.S.

Karin Eeckhout

Een vaak gedeeld Facebookbericht waarschuwt: een hond die oververhit is geraakt, mag je niet afkoelen met koud water. Het dier zou daarvan kunnen sterven. Dierenartsen bevestigen dat oververhitting gevaarlijk is, maar zeggen dat een hond niet kan sterven van de afkoeling.

Karin Eeckhout

Volgens een Facebookbericht van kattenopvang De Poezenboot zou meer dan de helft van de mensen die een kitten willen adopteren, er geen vinden in een asiel. Dat klopt niet, zeggen zowel de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid als andere opvangcentra voor katten.

Brecht Castel

Deze foto van Vlaams Belang Jongeren, die vorige zomer viraal ging, duikt opnieuw op. De foto wordt nu onterecht in verband gebracht met de waarschuwing van de Staatsveiligheid voor rechts-extremisme. Het gaat om een activiteit met replicageweren op een kamp in Krakau.

Brecht Castel

Een West-Vlaamse man plaatst een afbeelding op Facebook met een quote die zou komen van de moeder van Donald Trump. Die uitspraak is wellicht verzonnen, want een betrouwbare bron ervan werd door factcheckers in de Verenigde Staten niet gevonden.