Facebook is moeilijker te weerstaan dan seks

© Thinkstock

Een studie van de Universiteit van Chicago heeft uitgewezen dat sociale netwerksites zoals Twitter en Facebook moeilijker te weerstaan zijn dan seks, sigaretten en alcohol.

De studie werd uitgevoerd bij meer dan 200 volwassenen en toont aan dat de verlangens naar slapen en seks het sterkst zijn, maar dat de aantrekking van media en werk het moeilijkst te weerstaan is.

Verlangens krijgen de bovenhand

In de dagelijkse strijd met wilskracht winnen media en sociale netwerkwebsites telkens weer. “De moderne maatschappij is een mengelmoes van verlangens die zorgen voor conflict en tegenstrijdigheid en meestal eindigen in het verlangen dat de bovenhand krijgt”, aldus Professor Wilhelm Hofmann van de Universiteit van Chicago en auteur van “Desires and Cravings: Food, Money, Status, Sex,”.

Conflict

In de studie moesten 205 volwassenen dagelijks rapporteren over hun verlangens gedurende de dag. De verlangens naar seks en slaap waren het sterkst aanwezig, maar de verlangens naar media en werk bleken het moeilijkst te weerstaan.

Tabak en alcohol worden als heel verslavend beschouwd, maar het verlangen ernaar bleek minder sterk dan verwacht bij de volwassen. Verrassend genoeg bleken ze het meest te verlangen naar slaap en ontspanning. “Op die manier ontstaat er een constant conflict tussen het verlangen naar rust en ontspanning en de drang om te werken en constant op de hoogte te zijn van alles”, zegt Hofmann.

Verklaart ook drang naar ongezonde voeding

Deze bevindingen steunen ook eerdere onderzoeken die vonden dat hoe meer iemand bepaalde verlangens weerstaat, hoe moeilijker het wordt om ze te weerstaan. Gedurende de dag wordt het dus steeds lastiger om uw verlangens opzij te zetten, waardoor u er uiteindelijk zal aan toegeven.

Dat verklaart ook waarom het zo moeilijk is om ongezonde voeding te weerstaan. Hoe meer het verlangen wordt onderdrukt, hoe groter de kans dat er uiteindelijk zal aan toegegeven worden. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content