F-16’s in Jordanië gearriveerd

© Belga

De zes F-16’s die België ter beschikking stelt van de internationale coalitie in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak, zijn aangekomen in Jordanië. De precieze locatie is echter niet bekend.

De zes F-16’s die België ter beschikking stelt van de internationale coalitie in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak, zijn aangekomen in Jordanië. Dat is uit militaire bron vernomen.

Grote meerderheid voor

De toestellen hadden vrijdagnamiddag de luchtmachtbasis van Florennes verlaten terwijl de Kamer de missie besprak en die met een grote meerderheid van 114 op 126 aanwezige Kamerleden goedkeurde.

De F-16’s landden eerst voor de nacht in het Griekse Araxos, de basis van waaruit de Belgische gevechtsvliegtuigen in 2011 gedurende zeven maanden opereerden tijdens de luchtcampagne in Libië. Operatie “Unified Protector” leidde toen tot de val van het regime van kolonel Mouammar Kadhafi.

Onbekende bestemming

De gevechtstoestellen hebben zaterdag hun bestemming bereikt, die niet officieel is bekendgemaakt. Volgens geïnformeerde bronnen, betreft het de luchtmachtbasis Mufaq Salti nabij Azraq, op zowat honderd kilometer van de hoofdstad Amman. Deze basis ontving in 2007 een detachement van het eerste eskadron van Florennes, dat deelnam aan de luchtoefening “Falcon Air Meet” met F-16’s van de Verenigde Staten, Turkije en Bahrein. De basis herbergt ook de 25 tweedehands F-16’s die België doorverkocht aan het koninkrijk. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content