Opinie

Matthias Depoorter

Expo: Marcel. Het Broodthaerskabinet

Matthias Depoorter Matthias Depoorter is recensent Expo.

Het S.M.A.K. zet zijn collectie Marcel Broodthaers middels een kabinet op een sokkel.

Het S.M.A.K. zet zijn collectie Marcel Broodthaers middels een kabinet op een sokkel. We krijgen met Marcel. Het Broodthaerskabinet (****) een voorproefje.

Kabinet

Joseph Beuys, Marcel Broodthaers en Panamarenko zijn sinds jaren de inhoudelijke pijlers van het S.M.A.K.. In Gent besloot men om eentje te fêteren. Het S.M.A.K. zet zijn collectie Marcel Broodthaers middels een Broodthaerskabinet op een sokkel. De KMSKB hun Magritte, het S.M.A.K. zijn Broodthaers. Men presenteert nu een stand van zaken, een soort voorvertoning van wat, na het strikken van genoeg geldschieters, 15 kamers groot en 3 etages hoog moet worden. Presentatieruimten, een studeerkamer, een projectiekamer en een plaats voor het archief zijn voorzien.

Echt veel is er op dit moment nog niet te zien, maar de aanpak en het toekomstperspectief dat daardoor geboden wordt, zijn lovenswaardig. Een maquette, ontwerptekeningen en een animatievideo van architectenbureau de vylder vinck tailleu tonen aan wat de toekomst brengt. Eén module of kamer werd als pars pro toto voor het kabinet geïnstalleerd. Het is alsnog een lege schil: een spel rond vorm en inhoud, als een grote vitrinekast die men vanuit verschillende hoeken kan bespieden.

Arendsoog Broodthaers

Het kabinet is een museum in het museum, achteraan aangeplakt. Nu kijkt men uit op de ruime Floraliënhal, maar als men ooit die ruimte kan inpalmen, dan wordt het Broodthaerskabinet meteen het stuwende middelpunt van het museum. In elk geval moet dit een plaats voor reflectie en poëtische bevraging van de kunst en het museum – Broodthaers’ arendsoog indachtig – worden. Geen mausoleum dus, maar een levensvatbare plaats voor het duiden en tonen van de verzameling. Voor het eerst zal, in een bedachtzame scenografie, een stuk S.M.A.K.-collectie doorlopend te zien zijn. Met tijd zullen wisselende expo’s van verschillende curatoren en kunstenaars gepresenteerd worden.

Weerbarstig oeuvre

Miroir d’Epoque Regency, de protserige spiegel met adelaar, hangt in een hoek en is vergezeld van een begeleidende brief van Broodthaers en een video. Dit kleine ensemble illustreert de werking van het Broodthaerskabinet. Via contextuele verduidelijking maakt men het weerbarstig oeuvre van de kunstenaar-dichter verteerbaar. Nu de aandacht voor Broodthaers in het buitenland aangezwengeld is, mag een deskundige ontvouwing niet ontbreken.

Daarenboven stelt men dat een solitair werk van Broodthaers soms een beetje zijn effect mist. In groep communiceren de lege eierschalen met de mosselen in de mosselpot, of met de woorden in Le Pense-Bête uit 1964. In het MoMA in New York gaat een witte kabinetkast en tafel vol eierschalen wel een dialoog met de andere avant-gardisten aan, maar lijkt er eveneens wat verloren te staan. In het Broodthaerskabinet kan men aftasten welke combinaties in de opstelling verheffend werken.

Marcel. Het Broodthaerskabinet
Tot 5 juni
S.M.A.K.
Citadelpark
Gent
Website

Matthias Depoorter

Partner Content