Explosie in Turnhout: lichaam van vierde en laatste vermiste inwoner geborgen, zoekactie is stopgezet

Reddingswerkers aan de slag © belga

In Turnhout in de Antwerpse Kempen heeft vrijdagochtend een zware explosie plaatsgevonden in een appartementsgebouw in de Boerenkrijglaan. Er is zeker één lichaam geborgen en één gewonde afgevoerd. De hulpdiensten proberen een overlevende uit het puin te bevrijden en wellicht drie personen zijn nog vermist.

Het getroffen gebouw, dat vier verdiepingen telt, is na de explosie deels ingestort.

Na urenlang reddingswerk hebben de hulpdiensen vrijdagavond een lichaam geborgen. Dat meldde burgemeester Paul Van Miert. Het slachtoffer moet nog geïdentificeerd worden, maar de hulpdiensten gaan ervan uit dat het slachtoffer één van de vier vermiste personen is die in het gebouw woonde. Het gaat niet om de vrouw die onder het puin ligt en waar al geruime tijd contact mee is. Haar toestand is ongewijzigd.

Het is niet bekend of drie nu nog vermiste personen op het moment van de explosie thuis waren, en of er behalve de geregistreerde bewoners ook bezoekers in het gebouw aanwezig waren. De zoektocht wordt verdergezet. Daarbij worden twee grote kranen ingezet.

De bevrijding van de overlevende vrouw neemt tijd. De hulpdiensten waren in de loop van de dag gestart met het graven van een tunnel, om de vrouw te bereiken. Ondertussen wordt gezocht naar een andere mogelijkheid om haar te bevrijden, omdat de graafwerken niet veilig kunnen worden verdergezet. ‘De situatie is nog te instabiel om de tunnel verder te zetten’, zegt Luc Faes, zonecommandant van de Hulpverleningszone Taxandria. ‘Het gevaar is te groot om mensen de tunnel in te sturen om die verder te stutten en te graven. We moeten daarom op zoek naar een andere manier om de vrouw te bereiken.’

Tijdens de persconferentie in de vooravond riep burgemeester Van Miert de inwoners van Turnhout op om tijdens oudejaarsavond geen vuurwerk af te steken. ‘Zo kunnen alle hulpverleners hiervoor ingezet worden.’

Explosie in Turnhout: één overlijden, drie vermisten, reddingsactie voor overlevende onder puin
© Belga

Eén slachtoffer is eerder op de dag gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Gasexplosie?

De zware explosie vond plaats om 8.15 uur. Waarschijnlijk ging het om een gasexplosie, en dat werd eerst als oorzaak aangegeven, maar deskundigen moeten daar nog definitief uitsluitsel over brengen

Aanvankelijk werd gezegd dat er acht vermisten waren, en deed het gerucht de ronde dat er bij de vermisten vier kinderen zouden zijn. Van Miert preciseerde eerder dat er zijn geen kinderen ingeschreven op het adres, dus het bericht over de vermiste kinderen klopt niet.

Onder meer de brandweer, politie, medische hulpdiensten en civiele bescherming zijn ter plaatse en het medisch interventieplan is van kracht om alles gecoördineerd te laten verlopen. ‘Ook mensen uit de privé hebben al aangeboden om te komen helpen. Wat dat betreft hebben we alles onder controle’, zegt Van Miert.

Reacties

‘Ook op de laatste dag van het jaar toont 2021 zich van zijn meest onvoorspelbare en verwoestende kant. Sterkte aan alle getroffenen’, zo reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op Twitter op de zware explosie in Turnhout. ‘Veel moed aan alle hulpdiensten die zich op dit moment in Turnhout met grote deskundigheid inzetten voor de slachtoffers’, stelt de CD&V-minister nog.

Minister Verlinden zit momenteel zelf in het buitenland, maar wordt volgens haar kabinet voortdurend geïnformeerd over de vorderingen van het zoekwerk in Turnhout. Ze heeft ook al contact gehad met burgemeester Van Miert. ‘Uit dit gesprek bleek dat alle diensten maar ook de buurgemeenten voor de noodzakelijke ondersteuning zorgen. Intussen blijft het bang afwachten’, klinkt het.

Ook andere politici drukken via Twitter hun medeleven uit met de getroffen bewoners. ‘Ravage in Turnhout’, tweette Groen-vicepremier Petra De Sutter. ‘Na de zware gasexplosie wordt nog gezocht naar 8 vermisten. Dank aan de hulpdiensten die op dit ogenblik levensreddend werk verrichten en sterkte aan alle betrokkenen’.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez tweet: ‘Onze gedachten zijn bij de mensen en kinderen die nog onder het puin liggen in #Turnhout. Samen met iedereen hoop ik dat de hulpdiensten ze ongedeerd terugvinden.’ Vlaams parlementslid Hannes Anaf (Vooruit), zelf uit Turnhout: ‘Wat een doffe knal… Courage aan de slachtoffer. En aan alle hulpverleners’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content