Thierry Baudet geeft zijn positie als nummer 1 op de kandidatenlijst van FVD op. Hij blijft wel in de Kamer, en wil eventueel lijstduwer worden voor de partij.

Aanleiding zijn de berichten van de afgelopen dagen over antisemitische en homofobe berichten die rondgingen in app-groepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. Prominente FVD'ers riepen op tot een grote schoonmaak binnen de JFVD en drongen aan op het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet.

Baudet noemt de berichten over nazisme en antisemitisme 'vreselijk', maar zegt ook dat 'de media niet te vertrouwen zijn'. Hij vindt dat 'er nu binnen de partij allerlei mensen zijn die toch op basis van die berichten in de media, niet het onderzoek willen afwachten dat een lid van de Eerste Kamer, een lid van de Tweede Kamer en een lid van het partijbestuur willen gaan doen'.

Toch neemt hij nu deze stap. 'Als er een cultuur ontstaat van trial by media, en/of als er daadwerkelijk dingen zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik zie af van mijn plek op de kieslijst, ik stel mijn positie ter beschikking.'

Baudet blijft wel in de Kamer, benadrukt hij. 'Ik ben gekozen.' Ook wil hij betrokken blijven bij de partij en deze blijven steunen. Hij sluit een lagere plek op de kandidatenlijst, als lijstduwer bijvoorbeeld, niet uit. Baudet blijft ook partijvoorzitter, tweette zijn woordvoerder, na diens aankondiging op Twitter.

JFVD-voorzitter Freek Jansen geeft zijn plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op, bevestigde de vicevoorzitter van het partijbestuur, Lennart van der Linden maandagavond. Jansen zou die beslissing genomen hebben nog voor Baudet afzag van het lijsttrekkerschap, om meer commotie te vermijden.

(Belga)

Thierry Baudet geeft zijn positie als nummer 1 op de kandidatenlijst van FVD op. Hij blijft wel in de Kamer, en wil eventueel lijstduwer worden voor de partij.Aanleiding zijn de berichten van de afgelopen dagen over antisemitische en homofobe berichten die rondgingen in app-groepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. Prominente FVD'ers riepen op tot een grote schoonmaak binnen de JFVD en drongen aan op het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet.Baudet noemt de berichten over nazisme en antisemitisme 'vreselijk', maar zegt ook dat 'de media niet te vertrouwen zijn'. Hij vindt dat 'er nu binnen de partij allerlei mensen zijn die toch op basis van die berichten in de media, niet het onderzoek willen afwachten dat een lid van de Eerste Kamer, een lid van de Tweede Kamer en een lid van het partijbestuur willen gaan doen'. Toch neemt hij nu deze stap. 'Als er een cultuur ontstaat van trial by media, en/of als er daadwerkelijk dingen zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik zie af van mijn plek op de kieslijst, ik stel mijn positie ter beschikking.'Baudet blijft wel in de Kamer, benadrukt hij. 'Ik ben gekozen.' Ook wil hij betrokken blijven bij de partij en deze blijven steunen. Hij sluit een lagere plek op de kandidatenlijst, als lijstduwer bijvoorbeeld, niet uit. Baudet blijft ook partijvoorzitter, tweette zijn woordvoerder, na diens aankondiging op Twitter.JFVD-voorzitter Freek Jansen geeft zijn plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op, bevestigde de vicevoorzitter van het partijbestuur, Lennart van der Linden maandagavond. Jansen zou die beslissing genomen hebben nog voor Baudet afzag van het lijsttrekkerschap, om meer commotie te vermijden. (Belga)