Terreurniveau Frankrijk naar hoogste niveau: dodelijke mesaanval in Nice, incidenten in verschillende andere steden

. © AFP

Bij een mesaanval in Nice zijn zeker drie doden en verscheidene gewonden gevallen. Het terreuralarm in Frankrijk werd opgetrokken naar het hoogste niveau. Ook in Lyon en Sartrouville moest de politie tussenkomen bij incidenten met gewapende mannen.

Rond de middag maakte een 21-jarige man drie slachtoffers in de Notre-Damekerk in de Zuid-Franse stad Nice. Hij onthoofdde in de kerk een 70-jarige vrouw en sneed de keel van een 45-jarige man over. Ook verwondde hij een 30-jarige vrouw, die nog naar een nabijgelegen bar kon vluchten, waar ze overleed aan haar verwondingen.

Het Franse antiterreurparket is een onderzoek gestart naar moord en poging tot moord. Het ziet er volgens burgemeester Christian Estrosi naar uit dat de dader terroristische motieven had. Volgens de burgemeester riep de dader heel de tijd ‘Allahu Akbar’ (God is de grootste), ook tijdens zijn arrestatie en zelfs terwijl hij werd behandeld door de hulpdiensten.

De politie heeft de dader neergeschoten en opgepakt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte is een 21-jarige Tunesiër die via het Italiaanse eiland Lampedusa in Europa is aangekomen. Het zou gaan om Brahim Aoussaoui die eind september in Italië is gearriveerd. Daar hebben de Italiaanse autoriteiten hem onder quarantaine gezet. Later moest hij het Italiaans grondgebied verlaten en kwam hij weer vrij. De man vertoefde sinds oktober in Frankrijk. Volgens de Franse zender Europe 1 had de man geen telefoon en geen identiteitsbewijs bij zich. De autoriteiten vragen mensen om weg te blijven uit het centrum van Nice, omdat er gezocht wordt naar mogelijke explosieven.

Het dreiginsniveau in gans Frankrijk is na het incident opgetrokken naar het hoogste peil: ‘urgence attentat’ of de noodtoestand als gevolg van een aanslag. Er komt onder meer extra bewaking aan kerken en gebedshuizen. Premier Castex roept inwoners ook op om extra waakzaam te zijn.

Het is niet de eerste keer in de recente geschiedenis dat een bloedige aanslag wordt gepleegd in de stad. In Nice vielen vier jaar geleden nog 86 doden. Toen reed een moslimextremist tijdens de Franse nationale feestdag op 14 juli met een vrachtwagen in op feestende mensen op een boulevard.

Tunesië opent gerechtelijk onderzoek

Tegen de avond raakte bekend dat Tunesië een gerechtelijk onderzoek heeft geopend naar de Tunesische dader van de aanval in Nice. Het onderzoek startte van zodra er berichten waren dat de dader een 21-jarige Tunesiër zou zijn die eind september als migrant op het Italiaanse eiland Lampedusa was geregistreerd en in oktober illegaal in Frankrijk was aangekomen.

De Tunesische wet laat toe elke burger te vervolgen die wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een terreurdaad, of het nu in Tunesië is of daarbuiten. Het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanslag veroordeeld en zegt nog eens “alle vormen van terrorisme, extremisme en geweld te verwerpen.”

Vaticaan: ‘Terreur en geweld kunnen we nooit accepteren’

Ook het Vaticaan heeft donderdag de aanslag op de Notre-Damekerk in Nice veroordeeld. ‘Terrorisme en geweld zullen wij nooit kunnen accepteren’, klinkt het. Bij de aanslag in Nice vielen al zeker drie dodelijke slachtoffers.

‘Dit is een moment van pijn in een tijd die sowieso al erg verwarrend is’, zegt Matteo Bruni, de woordvoerder van het Vaticaan. ‘We zullen terrorisme en geweld nooit kunnen accepteren.’ Volgens Bruni bidt Paus Franciscus voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Iran veroordeelt acties

Niet enkel in Europa werd verontwaardigd gereageerd. Ook de Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Frankrijk steunt. ‘Ons hart is bij het volk van Frankrijk. Amerika staat aan de zijde van zijn oudste bondgenoot in deze strijd. Deze radicaalislamitische terreuraanvallen moeten meteen stoppen’, twitterde Trump. ‘Geen enkel land, of het nu Frankrijk of een ander land is, kan dit lang tolereren’, aldus de president.

En ook de islamitische republiek Iran heeft de aanval krachtig veroordeeld. ‘We veroordelen met kracht de terreuraanval van vandaag in #Nice’, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, op Twitter.

‘Deze vicieuze cirkel, die almaar erger wordt – haatdragende taal, provocaties, geweld – moet plaats maken voor rede en gezond verstand’, pleitte de minister. ‘We moeten erkennen dat radicalisme nog meer radicalisme teweegbrengt en dat vrede niet met kwaadaardige provocaties kan worden bewerkstelligd’, aldus Zarif.

Man aangehouden nabij Parijs die “hetzelfde als in Nice” wou doen

Nabij een kerk in Sartrouville (Yvelines nabij Parijs) is een man opgepakt die heeft willen “doen zoals in Nice”, zo heeft de krant Le Parisien donderdag gemeld.

Politiemensen hielden de man, die stellig een mes op zich had, omstreeks 13.00 uur zonder grote problemen aan bij de kerk Saint-Martin, nadat zijn vader alarm had geslagen bij de autoriteiten. De wijk is afgezet. De man zou tegen zijn vader hebben gezegd dat hij wilde “doen zoals in Nice”, waar eerder op de dag minstens drie mensen zijn gedood bij een aanslag in een kerk.

Ontmijners hebben in de auto van de man geen explosieven ontdekt.

Afghaan met mes opgepakt in Lyon

In Lyon is donderdag een Afghaan in traditionele kledij opgepakt die gewapend was met een mes en die als een bedreiging werd beschouwd, zo is van een bron dicht bij het dossier vernomen.

De man stond op het punt toe te slaan, aldus de bron, die het incident “ernstig” noemde, na de aanval met een mes waarbij eerder op de dag drie doden vielen in een basiliek in Nice.

Politie schiet man dood die voorbijgangers bedreigde met mes in Avignon

In de Franse stad Avignon heeft een man gewapend met een mes voorbijgangers bedreigd. De politie opende het vuur, de verdachte is overleden. Het ging om een 33-jarige met psychiatrische problemen, zo heeft het parket meegedeeld, eraan toevoegend dat het terroristische motieven uitsluit.

“Men sluit de islamistische piste uit. De man stond onder psychiatrisch toezicht en liet zich incoherent uit”, liet het parket van Avignon aan het Franse persbureau AFP weten.

De aanval in Avignon vond plaats amper twee uur na de aanslag in de Zuid-Franse stad Nice, waarbij al zeker drie personen om het leven kwamen. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de twee zaken.

Crisisoverleg

De Franse regering houdt donderdag crisisoverleg na de aanval in Nice. In het parlement is al een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Het is in Frankrijk al het tweede gewelddadige incident op korte tijd: eerder deze maand zorgde de onthoofding van leraar Samuel Paty in een voorstad van Parijs voor heel wat commotie.

‘We moeten er alles aan doen om het islamofascisme op ons grondgebied definitief te vernietigen.’ Dat zei burgemeester Christian Estrosi donderdag na de dodelijke mesaanval in Nice. Estrosi wil dat alle kerken in de stad en andere gebedshuizen worden bewaakt of gesloten.

Volgens de burgemeester wijst alles op een terreuraanslag die plaatsvond in de Notre-Damekerk. Het antiterreurparket in Parijs heeft een onderzoek geopend wegens moord en poging tot moord. ‘Genoeg is genoeg: het is nu tijd voor Frankrijk om zichzelf vrij te pleiten van de vredeswetten en definitief het islamofascisme van ons grondgebied te vernietigen’, klinkt het bij Estrosi. ‘Alle kerken en gebedshuizen moeten bewaakt of gesloten worden.’

Voorzitter Europees Parlement: ‘Heel Europa voelt de pijn’

David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, roept de Europeanen na de mesaanval in Nice op om zich te verenigen tegen geweld en de verspreiding van haat tegen te gaan. Dat meldt de Italiaan op Twitter.

‘Ik ben diep geschokt en bedroefd na de gruwelijke aanslag in Nice, deze pijn wordt door ons allemaal gevoeld in Europa’, aldus Sassoli. ‘We hebben de plicht om samen op te treden tegen geweld en tegen degenen die proberen haat te verspreiden.’

Europese leiders reageren geschokt

EU-president Charles Michel spreekt zijn solidariteit uit met Frankrijk en zijn inwoners na de dodelijke aanval bij een kerk in de Franse kuststad Nice. ‘Heel Europa is met u’, klinkt het bij de voorzitter van de Europese Raad op Twitter.

‘Ik betuig mijn solidariteit voor Frankrijk en de inwoners’, schrijft de Belgische oud-premier op Twitter. ‘Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van de afschuwelijke aanval in Nice en hun nabestaanden. Heel Europa is met u.’

Ook andere Europese regeringsleiders hebben de dodelijke aanval bij een kerk in Nice veroordeeld. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Giuseppe Conte en Nederlands minister-president Mark Rutte reageerden geschokt op het geweld. Ook Brits premier Boris Johnson heeft via Twitter zijn medeleven betuigd.

Merkel zei in een verklaring dat haar land solidair is met Frankrijk. Ze zei ‘diep geschokt te zijn door de wrede moorden’ bij het gebedshuis. De Italiaan Conte zei dat “onze waarden sterker zijn dan fanatisme, haat en terreur’.

‘Voor de tweede keer in korte tijd wordt Frankrijk opgeschrikt door een gruwelijke terreurdaad, ditmaal in Nice’, tweet Nederlands minister-president Mark Rutte. ‘Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. En wij zeggen tegen het Franse volk: in de strijd tegen extremisme staat u niet alleen. Nederland staat naast u.’

Brits premier Boris Johson is ‘in shock’ na de ‘barbaarse aanslag’, zo schrijft hij op Twitter. ‘Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Het Verenigd Koninkrijk staat naast Frankrijk in de strijd tegen terrorisme.’

Reactie premier Alexander De Croo

‘Ik betuig mijn diepste medeleven met de slachtoffers en hun families na de aanval in Nice. Ons land veroordeelt in de sterkst mogelijke termen elke vorm van terrorisme en gewelddadig extremisme. Dit versterkt onze vastberadenheid om onze waarden en vrijheden te beschermen’, laat de premier weten op Twitter.

Vaticaan: ‘Terreur en geweld kunnen we nooit accepteren’

Ook het Vaticaan heeft donderdag de aanslag op de Notre-Damekerk in Nice veroordeeld. ‘Terrorisme en geweld zullen wij nooit kunnen accepteren’, klinkt het. Bij de aanslag in Nice vielen al zeker drie dodelijke slachtoffers.

‘Dit is een moment van pijn in een tijd die sowieso al erg verwarrend is’, zegt Matteo Bruni, de woordvoerder van het Vaticaan. ‘We zullen terrorisme en geweld nooit kunnen accepteren.’ Volgens Bruni bidt Paus Franciscus voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Iran veroordeelt acties

Niet enkel in Europa werd verontwaardigd gereageerd. Ook de Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Frankrijk steunt. ‘Ons hart is bij het volk van Frankrijk. Amerika staat aan de zijde van zijn oudste bondgenoot in deze strijd. Deze radicaalislamitische terreuraanvallen moeten meteen stoppen’, twitterde Trump. ‘Geen enkel land, of het nu Frankrijk of een ander land is, kan dit lang tolereren’, aldus de president.

En ook de islamitische republiek Iran heeft de aanval krachtig veroordeeld. ‘We veroordelen met kracht de terreuraanval van vandaag in #Nice’, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, op Twitter.

‘Deze vicieuze cirkel, die almaar erger wordt – haatdragende taal, provocaties, geweld – moet plaats maken voor rede en gezond verstand’, pleitte de minister. ‘We moeten erkennen dat radicalisme nog meer radicalisme teweegbrengt en dat vrede niet met kwaadaardige provocaties kan worden bewerkstelligd’, aldus Zarif.

Partner Content