Volgens de grondwet moet 48 uur later, donderdag dus, een tweede stemronde worden gehouden. Dan volstaat een gewone meerderheid, dus meer ja- dan nee-stemmen. Toch is het nog lang niet zeker dat de premier de nodige steun van andere groepen zal krijgen, vooral dan van de linkse alliantie Unidas Podemos (UP). Bij de lopende onderhandelingen over de vorming van een coalitie was er dinsdag nog geen akkoord met UP.

Haalt Sánchez het donderdag weer niet, dan begint de countdown: als de vierde economie van de eurozone binnen twee maanden na de parlementaire stemming geen nieuwe regering heeft, dan moet koning Felipe VI voor 24 september nieuwe verkiezingen uitschrijven. De sociaaldemocratische partij PSOE heeft de parlementsverkiezingen van 28 april dan wel gewonnen, maar de volstrekte meerderheid verloren.

Voor de herverkiezing van Sánchez wringt het schoentje sinds weken bij de onderhandelingen met Unidas Podemos. Om in de tweede ronde herverkozen te worden, heeft hij de steun van deze partij nodig. PSOE en UP komen samen uit op 167 stemmen. Dinsdag onthield UP zich bij de stemming. Partijleider Pablo Iglesias eist minstens vier ministerposten in ruil voor steun.

Volgens de grondwet moet 48 uur later, donderdag dus, een tweede stemronde worden gehouden. Dan volstaat een gewone meerderheid, dus meer ja- dan nee-stemmen. Toch is het nog lang niet zeker dat de premier de nodige steun van andere groepen zal krijgen, vooral dan van de linkse alliantie Unidas Podemos (UP). Bij de lopende onderhandelingen over de vorming van een coalitie was er dinsdag nog geen akkoord met UP. Haalt Sánchez het donderdag weer niet, dan begint de countdown: als de vierde economie van de eurozone binnen twee maanden na de parlementaire stemming geen nieuwe regering heeft, dan moet koning Felipe VI voor 24 september nieuwe verkiezingen uitschrijven. De sociaaldemocratische partij PSOE heeft de parlementsverkiezingen van 28 april dan wel gewonnen, maar de volstrekte meerderheid verloren. Voor de herverkiezing van Sánchez wringt het schoentje sinds weken bij de onderhandelingen met Unidas Podemos. Om in de tweede ronde herverkozen te worden, heeft hij de steun van deze partij nodig. PSOE en UP komen samen uit op 167 stemmen. Dinsdag onthield UP zich bij de stemming. Partijleider Pablo Iglesias eist minstens vier ministerposten in ruil voor steun.