'Hij werd verkozen met een sterk mandaat, een demonstratie van het vertrouwen van de leden in zijn leiderschap en de eenheid in de fractie', meldt de EVP.

Van de 160 parlementsleden van de fractie die woensdag hun stem uitbrachten, stemden er 156 op Weber, vernam Belga uit EVP-kringen. De 4 anderen stemden ongeldig.

Spitzenkandidaat

Manfred Weber zit sinds 2004 in de Europese EVP-fractie en is sinds juni 2014 fractieleider. Vandaag werd hij door de EVP-parlementsleden verkozen voor een tweede mandaat, al is niet zeker of hij die termijn uitdoet: Weber is ook nog altijd Spitzenkandidaat voor de Europese christendemocraten om zijn partijgenoot Jean-Claude Juncker op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie.

Over de topjobs wordt nog volop gediscussieerd, maar als Weber aan het langste eind zou trekken, moet hij vervangen worden als fractieleider.

Formatie

Weber heeft als fractievoorzitter de leiding over de onderhandelingen met de andere Europese partijen voor een nieuwe meerderheid in het Europees parlement.

Zijn EVP bleef na de verkiezingen de grootste fractie in het Europees parlement, met 179 zetels, maar verloor wel 38 zitjes. De christendemocraten geraken samen met de sociaaldemocraten, die 34 zitjes kwijtspeelden, niet meer aan een meerderheid.

'Hij werd verkozen met een sterk mandaat, een demonstratie van het vertrouwen van de leden in zijn leiderschap en de eenheid in de fractie', meldt de EVP.Van de 160 parlementsleden van de fractie die woensdag hun stem uitbrachten, stemden er 156 op Weber, vernam Belga uit EVP-kringen. De 4 anderen stemden ongeldig.SpitzenkandidaatManfred Weber zit sinds 2004 in de Europese EVP-fractie en is sinds juni 2014 fractieleider. Vandaag werd hij door de EVP-parlementsleden verkozen voor een tweede mandaat, al is niet zeker of hij die termijn uitdoet: Weber is ook nog altijd Spitzenkandidaat voor de Europese christendemocraten om zijn partijgenoot Jean-Claude Juncker op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie. Over de topjobs wordt nog volop gediscussieerd, maar als Weber aan het langste eind zou trekken, moet hij vervangen worden als fractieleider. Weber heeft als fractievoorzitter de leiding over de onderhandelingen met de andere Europese partijen voor een nieuwe meerderheid in het Europees parlement. Zijn EVP bleef na de verkiezingen de grootste fractie in het Europees parlement, met 179 zetels, maar verloor wel 38 zitjes. De christendemocraten geraken samen met de sociaaldemocraten, die 34 zitjes kwijtspeelden, niet meer aan een meerderheid.