De 65-jarige Lübcke werd op 2 juni 2019 rond 00.30 uur zwaargewond aangetroffen op het terras van zijn woning in Wolfhagen-Istha, in de Duitse deelstaat Hessen. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten en stierf kort daarna.

Volgens het openbaar ministerie ging het om een rechtsextremistische aanslag. Vanwege de ernst van de feiten moet Ernst wellicht minstens 15 jaar achter de tralies, aldus de rechters. De rechtbank houdt zich echter het recht voor om de 47-jarige extreemrechtse activist nog langer in preventieve hechtenis te houden.

CDU'er Lübcke leidde sinds 2009 in Kassel een bestuurs­orgaan dat tussen de deelstaat en de gemeente staat. Hij was in die functie verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, en steunde het beleid terzake van bondskanselier Angela Merkel. Hij kreeg daarvoor doodsbedreigingen.

Markus H.

Medebeklaagde Markus H. kreeg donderdag een voorwaardelijke straf van één jaar en zes maanden wegens inbreuken op de wapenwet. Volgens Stephan Ernst was hij ook op de plaats van de feiten, maar zijn advocaten ontkenden dat en hadden de vrijspraak gevraagd. Oorspronkelijk was Markus H. aangeklaagd geweest wegens hulp bij de moord.

De moord op Lübcke geldt als de eerste rechtsextremistische moord op een politicus in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Het proces duurde 44 dagen en ging vanwege de coronapandemie gepaard met strenge hygiënische voorschriften.

De 65-jarige Lübcke werd op 2 juni 2019 rond 00.30 uur zwaargewond aangetroffen op het terras van zijn woning in Wolfhagen-Istha, in de Duitse deelstaat Hessen. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten en stierf kort daarna. Volgens het openbaar ministerie ging het om een rechtsextremistische aanslag. Vanwege de ernst van de feiten moet Ernst wellicht minstens 15 jaar achter de tralies, aldus de rechters. De rechtbank houdt zich echter het recht voor om de 47-jarige extreemrechtse activist nog langer in preventieve hechtenis te houden. CDU'er Lübcke leidde sinds 2009 in Kassel een bestuurs­orgaan dat tussen de deelstaat en de gemeente staat. Hij was in die functie verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, en steunde het beleid terzake van bondskanselier Angela Merkel. Hij kreeg daarvoor doodsbedreigingen. Markus H.Medebeklaagde Markus H. kreeg donderdag een voorwaardelijke straf van één jaar en zes maanden wegens inbreuken op de wapenwet. Volgens Stephan Ernst was hij ook op de plaats van de feiten, maar zijn advocaten ontkenden dat en hadden de vrijspraak gevraagd. Oorspronkelijk was Markus H. aangeklaagd geweest wegens hulp bij de moord. De moord op Lübcke geldt als de eerste rechtsextremistische moord op een politicus in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Het proces duurde 44 dagen en ging vanwege de coronapandemie gepaard met strenge hygiënische voorschriften.