Eurofobe fractie Wilders-Vlaams Belang gaat niet door

PVV-voorman Geert Wilders knipt de Nederlandse ster uit de Europese vlag. © BELGAIMAGE

De vorming van een eurokritische fractie in het Europees Parlement, waar onder meer het Vlaams Belang in zou zitten, is mislukt. Dat hebben VB’er Gerolf Annemans en de Nederlandse populist Geert Wilders bekendgemaakt.

Maandag was de laatste dag voor de vorming van nieuwe fracties in het Europees Parlement. Samen met onder meer de Nederlander Geert Wilders (PVV) en Marine Le Pen van het Franse Front National heeft het Vlaams Belang geprobeerd een eurofobe fractie op te zetten in het Europees Parlement. Ook het Italiaanse Lega Nord en de Oostenrijkse FPÖ zouden daar deel van uitmaken.

Te weinig partijen

Omdat voor de vorming van zo’n fractie zeven partijen uit zeven landen nodig zijn, moesten de afgelopen weken wel nog twee bijkomende partners gevonden worden. Maar dat blijkt nu op niets te zijn uitgedraaid. “Helaas is het voorlopig niet gelukt om voor de deadline van 24 juni een fractie te vormen met tenminste zes andere partijen in het Europees Parlement”, zo laat partijvoorzitter Gerolf Annemans (Vlaams Belang) maandagavond weten aan Belga. “Vlaams Belang wil graag een fractie vormen maar niet tegen elke prijs. Zo leek samenwerken met de Poolse KNP helemaal niet evident.”

De Poolse partij KNP (Congres van Nieuw Rechts) wordt in de media als extreemrechts bestempeld. Partijleider Korwin-Mikke pleitte voor afschaffing van het stemrecht voor vrouwen en uitte zich ook antisemitisch.

Herkansing

Vlaams Belang blijft ervan overtuigd dat het later dit jaar alsnog kan lukken om een fractie te vormen. “De samenwerking met PVV, FN, Lega Nord, FPÖ zal met kracht worden voortgezet, ook buiten een formele fractie om, met als doel later dit jaar met nieuwe partners erbij alsnog een fractie te kunnen vormen.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content