EU-Hof veroordeelt Hongarije, Polen en Tsjechië omdat ze spreidingsplan dwarsboomden

Close up closeup Close up Details Detail outside Emblems Emblem European Court European Union EU

Het Europees Hof van Justitie heeft donderdag Hongarije, Polen en Tsjechië veroordeeld omdat de drie landen geweigerd hebben mee te werken aan het Europese spreidingsplan voor migranten die via Italië en Griekenland in de EU aankwamen.

Het spreidingsplan verplichtte de lidstaten om alles samen 160.000 migranten die een vraag om internationale bescherming hadden ingediend, van Italië en Griekenland over te nemen. Hongarije, Polen en Tsjechië weigerden daaraan mee te werken, en zijn daarvoor nu door het Europees Hof veroordeeld. Bijzonder is dat het spreidingsplan – dat uit twee aparte besluiten van de Raad bestond – slechts twee jaar geldig was, van september 2015 tot september 2017.

De veroordeling door het Hof is daarom in eerste instantie een formele kwestie. De Europese Commissie, die de drie landen voor het Hof had gedaagd, beslist nu over het gevolg dat aan het arrest gegeven wordt.

Op basis van dit arrest kan ze bijvoorbeeld een nieuwe procedure bij het Hof starten om de drie landen tot een financiële sanctie te veroordelen. “Maar het kader waarin dit spreidingsplan actief was, is dus verstreken. Hoe dit nu verder moet worden aangepakt, lijkt dan ook voer voor juristen”, luidt het donderdag bij het Hof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content