Etienne Vermeersch: ‘Negationisme moet kunnen’

Etienne Vermeersch © Belga

Filosoof Etienne Vermeersch pleit in De Zondag opnieuw voor een absoluut recht op vrije meningsuiting, behalve als het gaat om laster, eerroof en het aansporen tot een misdaad. In het kader daarvan moeten racistische uitspraken en zelfs negationisme kunnen, vindt hij.

“Negationisme, waardoor je bijvoorbeeld niet mag zeggen dat de holocaust niet heeft plaatsgevonden, mag niet verboden zijn. Al kan je dat verbod wel enigszins aanvaarden zolang er nog dichte familie leeft van mensen die daar vermoord zijn. Maar binnen twintig jaar moet dat verbod afgeschaft worden”, zegt Vermeersch in de krant.

De 81-jarige filosoof pleitte ook in het verleden al voor een onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Meningen op zich zijn volgens hem niet strafbaar, zelfs als bepaalde uitspraken onwaar zijn of mensen zwaar kwetsen.

Ik vind het verbod op racistische uitspraken eigenlijk een inperking die te ver gaat.

“Je zou dat beter niet doen. Het is onbeleefd en zelfs onethisch. Maar het is niet in strijd met de vrije meningsuiting (…) Ik vind het verbod op racistische uitspraken eigenlijk een inperking die te ver gaat. Net als het verbod op negationisme, je moet zoiets kunnen zeggen”, luidt het in De Zondag.

De filosoof wijst erop dat zelfs historici het niet altijd eens zijn over gebeurtenissen uit het verleden. “In Turkije is het verboden te zeggen dat de vervolging van de Armenen een genocide was, terwijl je in België het omgekeerde moet zeggen. Ik vind dat de twee moeten kunnen gezegd worden”.

Verder heeft Vermeersch het in De Zondag ook over de islam. Volgens hem moderniseert de islam niet en dat is een probleem. Hij verwijst onder meer naar de discussie over onverdoofd slachten. “De islam evolueert opnieuw in salafistische richting (een fundamentalistische stroming binnen de soennitische islam, red.), dat is een ouderwetse vorm die typisch is voor Saudi-Arabië. Ook bij ons wint die stroming meer en meer aan invloed. Dat is de voedingsbodem voor aansluiting bij IS en die aanslagen.”

Filip Dewinter heeft op een simplistische manier wel gelijk

“Kijk, IS is de extreme uitwas van die tendens om terug te keren naar de oorspronkelijke islam. Na de Tweede Wereldoorlog groeide er in het Midden-Oosten een brede beweging die zich liet inspireren door het seculiere (niet-religieuze, red.) socialisme. Je had Nasser in Egypte, de Ba’ath-partij in Irak en Syrië, enzovoort. Maar dat is economisch en politiek mislukt, deels door nederlagen tegen Israël. Als tegenreactie is een nieuwe beweging gegroeid die niets moest weten van dat socialisme, en de oorspronkelijke islamitische wetgeving, de sharia, wilde installeren”, weet Vermeersch.

De filosoof vindt dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) op een simplistische manier wel gelijk had toen hij in de Kamer met de Koran zwaaide en dat een ‘licence to kill’ noemde. “In de Koran staan veel aansporingen tot geweld, zoals ‘sla alle ongelovigen dood’. Maar je zou ook met de Bijbel kunnen zwaaien. In het Nieuw Testament staat letterlijk dat alle joden kinderen van de duivel zijn. Je moet die boeken in hun tijd en context plaatsen.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content