Ergernis over ’taxdrift bij CD&V’

Minister Geens, een van de onderhandelaars namens CD&V © Belga

Tijdens de regeringsonderhandelingen hebben NV-A en Open VLD het lastig met de belastingsvoorstellen van de CD&V. Die partij wil geen ’taxshift maar een taxdrift’, zo heet het.

Het citaat werd opgetekend in De Tijd.

Volgens die krant liggen bij de onderhandelingen onder meer een verhoging van de beurstaks, een meerwaardebelasting op speculatieve beurstransacties en een verhoging van de roerende voorheffing op spaar- en beleggingsproducten op tafel.

De liberalen en de N-VA worden, zo beschrijft de krant, dan ook steeds kregeliger over “de creativiteit waarmee CD&V belastingvoorstellen spuit. Het gaat bij CD&V niet meer om een taxshift maar om een taxdrift”.

Symbool?

Financiële kringen vragen zich volgens de krant af wat de Zweedse coalitiepartners beogen met een financiële taks. Gaat het erom een symbool binnen te halen? Dan zou een forse speculatietaks kunnen worden ingevoerd, die weinig of niets oplevert, misschien minder dan 50 miljoen euro. Of is het de bedoeling om echt inkomsten te hebben? Dan volstaat een kleine verhoging van de roerende voorheffing, is te horen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content