‘Er zitten een paar ongeleide projectielen in de N-VA’

© Belga
Ann Peuteman

Het lokale bestuursniveau zou wel eens de achilleshiel van de N-VA kunnen zijn. Burgemeesters en schepenen met weinig ervaring en veel geldingsdrang brengen hun partij imagoschade toe in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Sinds vorige week is Turnhout officieel onbestuurbaar. Allemaal de schuld van de plaatselijke N-VA’ers, die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Het gros van de fractie wil van haar burgemeester en tweede schepen af, de moederpartij wil de dissidente fractieleden eruit zetten en het resultaat is dat provinciegouverneur Cathy Berckx nu moet bemiddelen in wat in wezen een intern partijconflict is. Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever zich zo ver mogelijk van die hele vaudeville houdt, lopen zowel hij als de rest van de partij onvermijdelijk imagoschade op. Net zoals bij de andere turbulenties die de N-VA-bestuurders het voorbije halfjaar hebben veroorzaakt.

Wat het voor de N-VA extra precair maakt, is dat ze nog meer dan de andere partijen in de gaten wordt gehouden. Uitschuivers van lokale debutanten worden meteen nationaal nieuws, waardoor die soms wel erg veel leergeld moeten betalen. Veel tijd om hun vak onder de knie te krijgen, hebben ze ook niet meer, want tegen de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2014 moet hun partij bewezen hebben dat ze wel degelijk in staat is om te besturen. En dat is vooralsnog niet helemaal gelukt. ‘De situatie in Turnhout is natuurlijk heel pijnlijk. Zelfs de interventie van Kris Van Dijck, die toch geen lichtgewicht is in zijn partij, heeft niets uitgehaald’, zegt professor Lokale Politiek Herwig Reynaert. ‘Dat toont duidelijk aan dat er een paar ongeleide projectielen in de N-VA zitten. Ik vrees dan ook dat we de komende maanden nog met een paar van die situaties zullen worden geconfronteerd.’

De vraag is of dat soort incidenten alleen maar groeipijnen zijn. ‘Ze zouden natuurlijk ook de voorbode van grote miserie kunnen zijn’, aldus politicoloog Johan Ackaert. ‘De laatste weken komen er toch wel wat deuken in het beeld van de slagkrachtige machine. Door de toestand in Turnhout maar bijvoorbeeld ook door de uitspraken van Siegfried Bracke over de prioriteiten van de partij. Ja, het komende halfjaar wordt echt nog wel cruciaal voor de N-VA.’

Het volledige verhaal over het lokale brokkenparcours van de N-VA, en de mogelijke impact op de verkiezingen van 2014, leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content