EPC-waarde waarschijnlijk begin 2012 verplicht op vastgoedadvertentie

© Belga

De Europese richtlijn moet tegen 9 juli 2012 omgezet zijn, maar Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (SP.A) wil de verplichting al vanaf 1 januari invoeren.

Vanaf volgend jaar moet op elke vastgoedadvertentie vermeld staan hoe energiezuinig of -verslindend de aangeboden woning is. De Europese richtlijn moet tegen 9 juli 2012 omgezet zijn, maar Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (SP.A) wil de verplichting al vanaf 1 januari invoeren.

Eigenaars én vastgoedmakelaars worden dan verplicht om in elke advertentie én zelfs op de overbekende oranje-witte raamaffiche de ‘EPC-energiescore’ (energieprestatiecertificaat) te vermelden.

Van den Bossche heeft een ontwerpdecreet klaar om het vermelden van de energiescore in alle publiciteit rond een woning al te verplichten vanaf 1 januari 2012. “Als het parlement dat goedkeurt, kan de verplichting ingaan op 1 januari”, zegt ze in Het Nieuwsblad op Zondag.

Professionalisering

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) spreekt van een grote meerwaarde voor alle kopers en huurders in Vlaanderen. “De nieuwe maatregel optimaliseert de informatieverstrekking aan huurders en kopers. Op termijn zal de nieuwe verplichting alleen maar bijdragen tot een verdere professionalisering van de sector”, luidt het.

Volgens het BIV geldt de verplichting in Brussel al bij verkoop en vanaf 1 november ook bij verhuur. In het Waals gewest is nog geen datum vastgelegd.

Het Nieuwsblad schrijft dat in 2010 slechts 69 procent van de te koop of te huur staande woningen over een EPC beschikte. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) voerde ruim 3.000 controles uit. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content