Engie rekent er niet meer op dat kerncentrales na 2025 openblijven

De kernreactoren in Doel

De Franse energiegroep Engie rekent er niet langer op dat de Belgische kerncentrales na 2025 nog geld opbrengen. Bij de bekendmaking van de jaarresultaten vrijdag zal de groep een waardevermindering aankon­digen van 1,9 miljard euro op de Belgische kerncentrales.

Dat schrijft De Tijd op basis van berichtgeving door de Franse zakenzender BFM Business.

Volgens BFM vond onlangs overleg plaats tussen de top van Engie en de Belgische regering. Beide partijen zouden er akte hebben genomen van de sluiting van de kerncentrales tussen 2022 en 2025. Engie zal de langetermijninvesteringen stopzetten en een waardevermindering slikken die rekening houdt met de definitieve sluiting van zijn nucleair park eind 2025. Thierry Saegeman, de nucleaire directeur bij Engie Electrabel, zei in november al dat het bedrijf niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging.

Engie Electrabel voerde sinds 2018 voor 1,6 miljard euro nucleaire afboekingen door. Alleen voor de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3 werd nog gerekend op 20 jaar extra inkomsten, goed voor een waardering van 1,9 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content